Mısır'da mahkeme, Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 13 İhvan yöneticisinin idam cezasını onadı.
Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Bedii ve 12 yöneticisi hakkında, devlete karşı saldırı planlamak suçundan geçtiğimiz mart ayında haklarında verilen idam cezası üst mahkeme tarafından onandı. Mahkeme, aynı davadan Müslüman Kardeşlerin ileri gelenlerinden 37 kişi hakkında ise müebbet hapis kararı verdiğini açıkladı.
Tutuklu olarak yargılanan 71 yaşındaki Muhammed Bedii 2010'dan bu yana Müslüman Kardeşler'in liderliğini sürdürüyor.
Sanıklar, ülkedeki Müslüman Kardeşler destekçilerini yönlendirmek için kamuoyunda 'Rabia Operasyonlar Odası' olarak bilinen bir "kontrol odası" kurmak, kaos yaratmak ve devlete karşı gelmek için operasyon birimleri kurmak gibi suçlarla itham ediliyor.
13 kişi içinde Mısır'ın en zengin işadamları arasında gösterilen Ömer Hasan Malik'in isminin olması dikkat çekti.
Mısır'da mahkemeler kanun gereği haklarında idam kararı verilecek mahkumların dosyalarını görüşünü almak üzere müftüye gönderiyor. Bu davada da müftünün görüşüne baş vurulduğu bilinirken, ne gibi görüş bildirdiği açıklanmadı.
Mısır'da Temmuz 2013'te asker, İhvan yanlısı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve yönetimine müdahalede bulunmuştu. Aynı yıl Ağustos ayında Rabia ve Nahda meydanlarında toplanan Mursi taraftarlarına güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetmişti. Aralık 2013'te ise Müslüman Kardeşler bakanlar kurulu kararıyla 'terörist örgüt' olarak ilan edildi. Bu süreçten sonra hemen hemen ülkede bulunan bütün yöneticilerinin tutuklandığı İhvan liderlerine müebbet ve idam kararları verilmeye başlandı. Şimdiye kadar kesinleşmiş idam kararı alanların sayısı 200 kişi. İdamla yargılama davalarının devam ettiği Müslüman Kardeşler sayısının ise bin 200'ü geçtiği belirtiliyor.
İHVAN İLE PAZARLIK İDDİALARI
Geçtiğimiz ay Mısır'ın Şarm El Şehy kentinde gerçekleştirilen Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikler'inin Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es Sisi ile tutuklu bulunan İhvan yöneticileri ve üyelerinin serbest kalmaları için pazarlık yapıldığı iddia edildi. Sosyal medyada Müslüman Kardeşler liderlerinin ülke dışına çıkmaması, üyelerin ise siyaset yapmaması şartıyla kademeli bir şekilde serbest kalabileceğinin konuşulduğu iddia ediliyor. Son idam kararlarının ise Sisi'nin bu pazarlıkta elini güçlendireceği ifade ediliyor. Mısır'da mahkemenin onayladığı kesinleşmiş idam kararları, sadece Cumhurbaşkanı'nın affedilmesi şartıyla yerine getirilmiyor.
CİHAN