Mısır'da 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten eski diktatör Hüsnü Mübarek'i deviren ve şimdilerde ekonomik ve siyasi krizle boğuşan Mısır halkı, son yıllardaki intihar vakalarının artmasıyla şokta.
'Arap Baharı'ndan sonra yaşanan intihar vakalarını masaya yatıran Mısır İnsan Hakları İzleme Komitesi, çarpıcı detaylara ulaştı. Devrimin yaşandığı 2011 yılında, Mısır'da intihar eden kişi sayısı yaklaşık iki yüz iken bu sayının bir yıl sonra 300'e ulaştığını tespit etti. 2013'te artış gösteren ölümle sonuçlanan intihar vakalarının, 2014'te 364'e ulaştığını açıkladı.
Halkının çoğunluğunun Müslüman Araplardan oluşan Mısır'da, intihar ve intihar girişimlerinin yakın gelecekte daha önemli bir sorun olacağını dile getiren İnsan Hakları Komitesi, bu sayının gittikçe artmakta olduğunu belirtti. 2015'in ilk dört ayında intihar vakalarının 114 olduğu, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttığı gözlemlendi. Özellikle 'Arap Baharı'nın oluşturduğu olumlu atmosferin daha sonraki süreçte hayal kırıklığı ile sonuçlanmasının, genç nesillerde depresyona sebep olduğu vurgulandı.
Ortadoğu'da, İslamın emri gereği kişinin kendi canına kıymasının haram olduğunun bilinmesine rağmen önceleri pek rastlanmayan intihar vakalarının son yıllarda giderek artması, yeni toplumsal problemlerinin de işaretçisi olduğu belirtildi. Mısır ve diğer Arap ülkelerinde intihar oranlarının batı toplumlarından daha düşük olduğu belirtilen raporda, ekonomik ve siyasi krizlerin yaşandığı bölgedeki artış hızının, yakında Avrupa'yı geçebileceği uyarısı yapıldı.
Eğitim düzeyinin intihar olayında önemli bir etken olduğuna dikkat çekilen rapora göre, kendi canına kıyanların yüzde 65'i ilkokul veya okuma bilmeyenlerden, yüzde 35'i ise lise ve üniversite mezunlarından oluşuyor. Tüm veriler göz önüne alındığında raporda, intihar olaylarının ilk sebebinin ekonomik yetersizlikten kaynaklanan depresyon olduğu vurgulanıyor. Mısır toplumunda eğitim ve gelir düzeyi daha düşük olan bireylerde, intihar oranlarının daha yüksek olduğu göze çarpıyor.
ERKEKLERDE İNTİHAR ORANI YÜZDE 85
Mısır İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin verilerine göre, 2015'in ilk dört ayında intihar edenlerin yüzde 85'inin erkek, yüzde 15'nin de kadınlardan oluştuğu belirtiliyor. Yüzde 53'ünü gençlerin oluşturduğu intihar vakalarının yüzde 37'sinin evli ve çocuklu ailelerde meydana gelmesi ise tehlikenin ulaştığı boyutu gösteriyor.
Geleneksel değerlerin egemen olduğu Ortadoğu'da, erkekler evin geçiminde önemli sorumluluklar yüklenmekte ve toplumda erkeklerin intihara daha fazla teşebbüs etme gerekçesinin, ekonomik yükümlülüklerinin altında ezildikleri olarak gösterilmiş. Kadınlarda genel olarak yaş arttıkça intihar oranı azalırken, erkeklerde tersine bir eğilim gözlenmekte. Yani erkeklerin yaşları ilerledikçe intihar eğilimi artıyor.
Öte yandan raporda, psikolojik sorunlar, geçim zorluğu, aile geçimsizliği, ticari başarısızlık gibi durumlar önemli intihar nedenleri olarak sıralanmış. Kadın ve genç kızlarda, zorla evlilik ve tecavüz olaylarından dolayı intihar edenlerin oranının ise yüzde 8 olduğu ifade ediliyor.
Mısır'da kadınların genelde Nil nehrine atlayarak, erkeklerin ise kendilerini asarak canlarına kıydıkları belirtilmiş. Ayrıca intihar vakalarının yüzde 51'inin Kahire'de olduğuna dikkat çekiliyor. Mısır'daki intihar vakaları sayısı şimdiden 2011'deki 'Arap Baharı' sürecinde ölenlerin sayısını geçmiş durumda. İnsan Hakları Komitesi, bu vakaların dini, ekonomik, siyasi ve sosyal yönleri araştırılıp çözümler üretilmezse ömüzdeki yıllarda ciddi problemlerle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulunuyor. CİHAN