'Milli Eğitim, tecrübeli beyinleri siyasi iradeye nasıl feda etti?'

'Milli Eğitim, tecrübeli beyinleri siyasi iradeye nasıl feda etti?'

AK Parti'nin çıkardığı torba yasalar sonrasında görevlerinden alınan binlerce tecrübeli okul müdürü, Danıştay'ın son kararıyla dönüş yolu açılmasına sevindi. Görevlerine iade edilmeyi bekleyen eğitimciler, Milli Eğitim'in, nasıl olup da tecrübeli beyinleri siyasi iradeye feda ettiğini soruyor.

Bu eğitimcilerden biri olan tecrübeli müdür A.B., yıllarını bu işe verdiğini, ancak diğer meslektaşları gibi bir gece çıkartılan torba yasayla öğretmenliğe döndüğünü belirtti. AB., kariyeri ve müdürlüğünün elinden alınmasına karşı yürüttüğü hukuk mücadelesini yargıya taşıdığını ifade ederek, önce Afyonkarahisar İdare Mahkemesi sonrasında Denizli Bölge İdare Mahkemelerinde açılan davaları kazandığını, fakat Milli Eğitim Müdürü tarafından göreve iade edilmediğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu okul müdür yardımcılığı sınavını kazanarak belli bir yıl çalışıp tecrübe kazandıktan sonra okul müdürlüğü sınavına girme hakkını kazandığını anlatan A.B., 86 gibi yüksek bir puanla kentin seçkin bir okulunda müdürlüğe başladığını söyledi. Okulunda yapmış olduğu akademik, sosyal ve kültürel çalışmalar nedeniyle okulunu kolej seviyesine getirdiğini ifade eden A.B., okul velileriyle, öğretmenleriyle ve öğrencileriyle kurduğu diyalog sayesinde okulun Afyonkarahisar'ın en çok tercih edilen okulları arasına girdiğine dikkat çekti. Ancak Ağustos 2014 ayında yapılan değerlendirme sonuçları açıklandığında kendisinin yapmış olduğu çalışmalar ve başarılarının takdir edilmesi şöyle dursun elenerek cezalandırılma yoluna gidildiğini vurgulayan A.B. bir okula öğretmen olarak görevlendirildiğini anlattı.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başarısız bulanarak elendikten sonra hukuk mücadelesine başladığını aktaran okul müdürü, açtığı davayı değerlendiren idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, kararın milli eğitim tarafından uygulanmadığını, yeniden değerlendirmeye tabi tutulacağını öğrenince şoke olduğunu söyledi. İkinci kez yapılan değerlendirme sonucunda yeniden elendiğini ifade eden A.B., şimdi Danıştay İdare Kurulunun verdiği son kararla göreve iade edilmesinin yolunu açmasına sevindiğini, ancak kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda hala tereddüt yaşadığını belirtti. A.B., kararın uygulanmaması durumunda hukuki mücadelesini devam ettireceğini ifade ederek, kararı uygulamayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

AFYON'DA 175 OKUL MÜDÜRÜ

Binlerce okul yöneticisinin hukuksuz yollara görevden alınmasına Danıştay'ın 'dur' demesi eğitim camiasında sevinçle karşılandı. Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü çıkartılan torba yasa ile 2014 Ağustos ayında yapılan değerlendirmeyle liyakatli, tecrübeli, birikimli 175 okul müdürünü görevden uzaklaştırmıştı. Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, müdürlerin açtığı davalar sonrasında yürütmeyi durdurma kararı veren idari mahkemelerinin kararını uygulamayarak müdürleri görevlerine iade etmemişti. Yalçın, hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Çıkan torba kanun sonrasında yapılan yönetmelik değişikliği sonrasında 4 yılını dolduran okul müdürleri yeniden değerlendirmeye tabi tutuldu. Ancak somut geçerliliği olmayan kriterlerle değerlendirmeler tamamen hükümete yakın sendika tarafından atanacak müdürler belirlendi. Bir tiyatro sergilenerek sanki sözde objektif değerlendirme yapılıyormuş gibi okul müdürleri değerlendirmeye tabi tutuldu ve başarısız bulundu.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MAHKEME KARARINI UYGULAMAMIŞTI

4 yılını doldurmuş 273 müdür yeniden değerlendirilerek sınavla atanmış, 175 müdür görevinden alınmıştı. Bu okul müdürlerinden bir kısmı idari mahkemelere başvurdular, yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verilmesine rağmen Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü mahkeme kararlarını uygulamadı. Mahkemeyi kazanan okul müdürlerini yeniden değerlendirmeye tabi tuttu. İlk değerlendirme puanlarından birkaç puan daha fazla verilerek yeniden okul müdürlerinin başarısız bulunması dikkat çekti.

Boşalan müdür kadrolarına da mülakatla müdürler atandı. Bu atamalarda hiçbir liyakat, kariyer ve başarı durumu aranmadığı iddia ediliyor. Mülakatlarda mülakatın objektif olduğuna dair ne bir kamera kaydı ne de sınava giren müdürlere sınav bitiminde bir tutanak tutulduğu öne sürülüyor.

'DANIŞTAY'IN KARARI BİR NEBZEDE OLSA YÜREKLERE SU SERPTİ'

Aktif Eğitim Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Hatipoğlu, Danıştay'ın verdiği karar sonrasında bir nebze de olsa hukuksuzluğa, haksızlığa 'dur' dendiğini söyledi. Hatipoğlu, 273 müdürden 175 müdürü başarısız bulan milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürünün değerlendirdiği müdürle 6 ay görev yapma şartını taşımadığından dolayı Danıştay İdari Kurulu'nun bunu iptal ettiğini söyledi.

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görevden aldığı müdürlerin yerine atadağı müdürleri belirlerken de 'ben yaptım oldu7 mantığıyla eğitim bilimlerine, akla, izana, insafa, vicdana, hukuka aykırı bir yol izlediğini belirtiyor. Hatipoğlu, okulların tamamına yakınının bakanlığın şaibeli uygulamalarını her şeye rağmen alkışlayan bir sendikaya emanet edildiğini kaydetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararını değerlendiren Hatipoğlu, onay süreçlerine göre müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirilmelerinde, kariyer ve liyakatin ön planda tutulması gerektiğine vurgu yapıldığına dikkat çekti.

Hatipoğlu, şunları söyledi: "Görevlendirmede hiçbir objektif kıstasın öngörülmemesi ve takdir yetkisinin mutlak ölçüde etkili olması nedeniyle yürütmeyi durdurmuştur. Bu karara göre haksız olduğu kesinleşen yeni yönetmelik kapsamında yapılan tüm müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları görevlendirmeleri iptal edilmelidir. Bu karar sonrasında hem daha önce görevleri sona erdirilen hem de bu yıl itibariyle görevleri bitecek olan okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları kendilerine uygun bir dilekçeyle ilgili makama başvurabilirler." CİHAN
<< Önceki Haber 'Milli Eğitim, tecrübeli beyinleri siyasi iradeye nasıl... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER