Muğla'nın Milas ilçesindeki zeytinlerde tespit edilen halkalı leke hastalığıyla mücadele çalışması başlatıldı. Konu hakkında daha önce Milas Kaymakamı Fuat Gürel Başkanlığı'nda yapılan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur ve ziraat mühendislerinin katıldığı toplantıda alınan kararlara göre mücadele yapılacak.
Buna göre bugün Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası, MSKÜ, Tariş Zeytinyağı Kooperatifi ve muhtarlıklarla ortak olarak ilk mücadele çalışması, Menteş Mahallesi'nde yapıldı. Oda Başkanı Atıcı, açıklamasında bu hastalıkla mücadelenin yüksek maliyetli olduğunu belirterek, üreticiye ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söyledi. Atıcı, "Daha önce tüm bu bölgeleri ilaçlamayı hedefliyorduk fakat çok yüksek bir maliyet çıktı ortaya; yaklaşık 1,5 milyon lira kadar bedeli olacaktı. Bu durumda bunu karşılamamız mümkün olmadı fakat yine de çiftçiye elimizden gelen yardımı yapacağız. Bu konuda da artık, 1. halkalı leke seferberliği başladı diyebiliriz. İlk savaşımıza, Menteşe Mahallesi'ndeki bahçeden başladık. Milas genelinde 24 köyde, bu hastalıkla ilgili mücadele başlatacağız. Örnek çalışmalarımız olacak." dedi.
Söz konusu toplantıda, ilk etapta 24 mahallede toplam 38 bin 500 dekar alanda hastalıkla mücadele için ilgili bütün kurum ve kuruluşların koordinasyon halinde çalışması, bunların rapor haline getirilerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne sunulmasına karar verilmişti. İlgili kurumlardan gelecek cevap doğrultusunda etkili bir çalışmayla hastalıkla mücadele edilmesi, ayrıca mahalli imkanlarla da bir an önce mücadele sağlanması için yapılacak çalışmalar değerlendirilerek, özellikle zeytin üreticilerinin duyarlı olmasıyla ilgili kurumlarla irtibata geçmesi ve topyekûn bir mücadelede gerektiği vurgulanmıştı. CİHAN