MHP'den Diyarbakır'a 'Devlet Bahçeli Ormanı'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ocak 11 2022
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Diyarbakır İl Yönetimi’nin, kentte kuracağı hatıra ormanına Devlet Bahçeli’nin ismini vereceğini açıklaması, tepkilere neden oldu. Kentteki bazı sivil toplum kuruluşları tepkilerini ortak bir basın açıklamasıyla dile getirdi.
MHP'den Diyarbakır'a 'Devlet Bahçeli Ormanı'
Diyarbakır’ın bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, kentin son günlerdeki gündemi olan ‘Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’na tepki göstermek amacıyla tarihi On Gözlü Köprü’de toplandı. Çoğunluğunu kültür sanat alanında faaliyet gösteren STK’ların temsilcilerinin oluşturduğu grup adına konuşan Suphi Orhan, Bahçeli’nin adının ormana verilmesinin Kürtler’e saygısızlık olduğunu savundu. Orhan, “Devlet Bahçeli gibi açık açık Kürtler’e düşmanlık yapan birinin adının Diyarbakır'da bir yere verilmesi Kürt halkı için saygısızlık ve büyük bir hakarettir. Bu tarihe de saygısızlıktır. Kürt halkının kültürel hafızasının yok edilmesi için insanların isminden tutun da, köylerin, şehirlerin, sokakların, caddelerin, vadi ve derelerin dağların hatta iş yerlerinin isimleri bile değiştirildi” dedi. Grup bir süre Kürtçe şarkı söyledikten sonra dağıldı.

Hatıra ormanının kurulacağı alanın bağlı olduğu Sur İlçesi’nin, görevden alınan ve yerine kayyum atanan Belediye Başkanı Filiz Buluttekin ise ormana Bahçeli’nin adının verilmesinin anlamsız olduğunu söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Bulutttekin, kentin hafızasının silinmek istendiğini belirterek, “Bahçeli'nin bir tek çakıl taşı, bir oyunun olmadığı bir yerde niye böyle bir isim verilir bunu anlamakta zorlanıyorum? Bu da bir kayyum sistemidir ve kayyum zihniyeti ile oluşan bir işlemdir. Diyarbakır'da bu kadar saygın insanlar varken kalkıp halkın iradesini yok sayarak, halkın istemediği bir ismin buraya verilmesi hafızayı silmek ve yok etmek anlamındadır. Halkın iradesi yok saymak adına yapılan bir işlemdir bu kabul edilemez” diye konuştu.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun da resmi işlemlerin başlamasının ardından kararı mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Hatun, ormana Diyarbakırlı birinin adının verilmesini isteyerek, “Devlet Bahçeli bu kentten olsaydı baş göz üstüne, Devlet Bahçeli, Kürtler için bir şey

Bu haberler de ilginizi çekebilir