Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasına katılan MHP Manisa Milletvekili ve TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Erkan Akçay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Danıştay kararına rağmen sanık konumunda olması gereken kişilere soruşturma izni vermemesinde ısrar etmesinin doğru olmadığını söyledi.
Soma davasına katılan Milletvekili Akçay, mahkeme çıkışında düzenlediği basın toplantısında iki bakanlığa da tepki gösterdi. Akçay, "13 Nisan'da başlayan dava bugün 10 günü aşan bir süredir devam ediyor. Zannediyorum bugün veya yarın haziran ayına da ertelenme durumunu öğrenmiş bulunuyoruz. Mahkemenin bugüne kadarki süreci maalesef bu maden faciasından mağdur olan aileleri, işçilerimizi, vatandaşlarımızı ve bizleri de ziyadesiyle endişeye sevk etmektedir. Mahkeme sürecinin bugüne kadar geldiği yaklaşık bir yıla yakın süredir yaşananlar, bu endişeyi haklı kılacak bir mahiyet arz etmektedir. Sanık olan kişilerin hala aynı madende çalıştırılıyor olmasının bir izahının mutlaka olması gerekir. Bu kadar lakaytlık olmaz." dedi.
'BU BİR SUÇTUR'
Danıştay kararına rağmen mahkemenin, iddia makamının soruşturma talep iznini yerine getirememesinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bakımından da suç teşkil ettiğini kaydeden Akçay, "Bu yargılama, fevkalade sistematikten uzak ve noksan devam etmektedir. Dolayısıyla bu baştan itibaren noksanlığın devam etmesi halinde yargılama sonucunun da adaletsiz bir şekilde sonuçlanacağını görmek için kahin olmaya gerek yok, çünkü sadece şirketin bellibaşlı birkaç yöneticisine yönelik tutuklama ve iddiaların olması, asıl mal sahibi, mülk sahibi ve denetimden sorumlu kamunun bu mahkemenin dışında tutulması mümkün değildir." şeklinde konuştu.
'HÜKÜMET TÜM YETKİLERİ KULLANMIŞ ANCAK ORTADA SORUMLU YOK'
"Mülk sahibi, Türkiye Kömür İşletmeleri'dir. Kamu kurumudur." diyen Akçay, şunları söyledi: "TKİ yönetimi bundan sorumludur. Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü sorumludur. Bu madenin işletilmesinden ve her türlü yetkinin kullanılmasından kim sorumludur? Hükümettir. Başta Başbakan, Mayıs veya Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesiyle devlete ait bütün arazilerin, burada da madenlerin ruhsat izinlerinin verilmesi, kiralanması, satış gibi bütün yetkileri uhdesinde toplayan Başbakan ve madenlerin nasıl işletileceğini, rödovans mı hizmet alımı mı olacağına karar veren hükümet, Enerji Bakanlığı ve TKİ'dir. İhale şekli, şartnamelerin hazırlanması, sözleşmelerin yapılması, ihalelerin gerçekleştirilmesi ve bu madenlerin çalışma düzenine ilişkin belirlenecek kuralları belirleyen Enerji Bakanlığı. Yani bütün yetkiler kullanılmış, her türlü yetki sonuna kadar kullanılmış ama ortada bir sorumlu yok. Bu kabul edilemez bir durumdur ve kesinlikle Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve denetimi yeterince, gerektiği şekilde, kanunların öngördüğü şekilde yapmayan Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, TKİ ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü sanık sandalyesine oturmadan bu yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir. Bunu özellikle tekraren, bu Soma Araştırma Komisyonu raporuna verdiğimiz kapsamlı muhalefet şerhine verdiğimiz üzere bu çalışmaların veya mahkemenin adil olabilmesi için kamu sorumlularının da mahkeme tarafından karara bağlanması şarttır ancak Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı, Danıştay kararına rağmen bu soruşturma iznini vermemekte ve sanık konumunda olması gereken kişileri mahkemeye göndermemekte ısrar etmesi doğru değildir." CİHAN