MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, 668 ailenin yaşadığı ve heyelan sebebiyle tahliye kararı alınan, Çiğli ilçesindeki Evka-5 TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Bölgede vatandaşların endişelerine yakından tanıklık eden Tanrıkulu, "Neden hala tedbir alınmıyor? İlle Soma ve Samsun'da olduğu gibi vatandaşlarımızın ölmesi mi gerekiyor? Burada arsası üzerine inşaat yaptıran TOKİ, bu binalara ruhsat veren belediye ve inşaatı yapan müteahhitin ortak sorumluluğu var. Sorumlular gerekeni yapmalı." dedi.
TOKİ konutlarında derin çatlakları gören, boşaltma kararı verilmesine rağmen okulları kapanmasına bir ay kaldığı için yüzlerce ilkokul öğrencisinin okuduğu TOKİ Çiğli İlköğretim Okulu'nda da incelemelerde bulunan Tanrıkulu, bölgede vatandaşların canına mal olacak büyük bir sıkıntı olduğuna işaret etti. TBMM'de konu hakkında ilgili bakanlıklara soru önergesi vererek, mesele çözülesiye kadar takipçisi olacağını söyledi. Belediye meclis üyeleri ve partililerle birlikte bir saati aşkın süre incelemelerde bulunan Tanrıkulu, vatandaşlarda tek tek konuşarak sıkıntılarını dinledi ve çözüm için mücadele edecekleri sözü verdi.
'VATANDAŞLAR ENDİŞELİ'
Evka-5 Mahallesi'nde TOKİ tarafından yaptırılan bazı binalar ve TOKİ Çiğli İlköğretim Okulu'nun, heyelan riski sebebiyle 17 Nisan 2015 tarihinde boşaltılmasına karar verilmişti. İmkanı olan bazı vatandaşlar taşınırken büyük bir çoğunluğu ise endişeli bekleyişini sürdürüyor. Heyelan sebebiyle TOKİ konutlarında ciddi çatlaklar meydana gelirken vatandaşlar, yarıkların her geçen gün büyüdüğünü ancak bugüne kadar tedbir alınmadığını ifade etti. İncelemelerin ardından konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, TOKİ konutlarında ciddi sıkıntı olduğuna işaret ederek, sorumluları göreve davet etti ve derhal tedbir alınmasını istedi.
'İLLE CAN KAYBI MI GEREKİYOR?'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ilköğretim okulu ve üstünde kalan binaların arasına fore kazıklar çaktığını ancak TOKİ konutları için bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını açıklayan Tanrıkulu, "Burada büyük bir sorumsuzluk örneğini görüyoruz. TOKİ, arsası üzerine 20 bina yapmış. Toplamda 668 aile bu evlerde yaşıyor. 2010 yılında vatandaşlar bu evlere taşınmış, 2011 yılından beri de heyelan oluyor. Heyelan nedeniyle binalarda çok ciddi çatlaklar var. Çocukların oynadığı oyun parkı, çatlaklar yüzünden sökülmüş. Binaların arasındaki istinat duvarlarında, bir elin gireceği kadar çatlaklar oluşmuş durumda. Yollarda yarılmalar var. İlkokul öğrencilerinin okuduğu okulda derin çatlaklar var. Boşaltma kararına rağmen, okulların kapanmasına bin ay kaldı denilerek boşaltılmamış. Üç binaya boşaltma kararı verilmiş. İmkanı olan evini taşıyor ama diğerleri ne yapacak? Tedbir almak için ille Soma kömür madeni veya Samsun'daki TOKİ evleri gibi can kaybı mı bekleniyor?" dedi.
Konuyu gündemde tutacaklarını, hem yerelde hem de Ankara'da çözüm için girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Tanrıkulu, belediye meclislerine ve TBMM'ye meseleyi götüreceklerini kaydetti. Burada hatalar zinciri olduğunu, TOKİ, belediye ve müteahhitin sorumluluğu olduğunu, bu sorumluların biraraya gelerek meseleyi çözmesi gerektiğini belirtti. Tanrıkulu, buradaki endişeli vatandaşların sesini duymayan, harekete geçmeyen ilgili herkesin kanuni ve vicdani olarak sorumlu olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN