Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 7 Haziran milletvekili genel seçimi adayları arasında 223 serbest meslek, 71 akademisyen, 1 muhtar, 59 mühendis ve mimar ile 47 hukukçu var. Adaylardan 484'ü erkek, 66'sı da kadın. Aday listesinde bulunanlardan 4'ü bedensel, 1'i de görme engelli.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP'nin milletvekili aday profili hakkında yazılı açıklama yaptı. Mümkün olduğu ölçüde hakkaniyete riayet edilerek geçici aday listesi hazırlandığını belirten Yalçın, "Seçim komisyonumuzun hazırlayıp Sayın Genel Başkanımızın son şeklini verdiği geçici aday listesi, bir samimiyet ve liyakat testi sonucunda hazırlanmamıştır. Asıl samimiyet ve liyakat testinden, aday adaylığı sürecinde söylenen coşkulu sözlerin ve sergilenen tavırların bundan sonra da sürdürülmesiyle geçilmiş olunacaktır. "Listede yer aldıysam partim iyi, almadıysam kötü." anlayışı, davaya hizmet yarışına katılmak için çabalayan arkadaşlarımızın sergileyeceği bir tutum olmayacaktır." Dedi.
Semih Yalçın'ın geçici aday listesinde bulunan isimlerle ilgili paylaştığı istatistiki bilgiler ise şöyle:
"Yaş ortalamasına göre adayların yaklaşık dörtte birini 51-55 yaş grubu oluşturmaktadır. Bu yaş aralığındaki adayların sayısı 105'tir. En küçük sayıyı ise 25-30 yaş grubu oluşturmaktadır. Bu kategorideki aday sayısı 13'tür. 31-35 yaş arasında 50 kişi, 36-40 yaş arasında 69 kişi, 41-45 arasında 92 kişi, 46-50 yaş arasında da 91 kişi bulunmaktadır. 55-60 yaş arasındaki adayların sayısı ise 88'dir. Son olarak 61-71 yaş aralığındaki adayların miktarı da 42'dir. Adaylardan 484'ü erkek, 66'sı da kadındır. Aday listesinde bulunanlardan 4'ü bedensel, 1'i de görme engellidir. Meslek grupları dağılımına göre serbest ve özel çalışanlar listede en büyük çoğunluğu oluşturmaktadır. Bundan sonra sıralamada akademisyenler ve öğretmenler, daha sonra da mimar ve mühendislerle hukukçular gelmektedir. Aday listesinde diş hekiminden gazeteci yazara, işçi ve memurdan sanatçıya kadar çok geniş bir yelpazede meslek mensubu bulunmaktadır. Adaylardan 223'ü serbest ve özel meslek sahibi; 71'i akademisyen; öğretmen ve eğitmen; 59'ü mühendis ve mimar; 47'si hâkim, savcı ve avukat olmak üzere hukukçu; 34'ü doktor ve diş hekimi; 28'i memur; 26'sı emekli; 13'ü ekonomist, maliyeci ve muhasebeci; 8'i çeşitli seviyelerde yönetici; 6'sı politikacı ve yasama görevlisi; 5'i gazeteci-yazar; 5'i veteriner ve hayvan sağlığı görevlisi; 5'i eczacı, laborant ve eczacı kalfası; 3'ü çiftçi; 3'ü teknisyen; 2'si işçi; 2'si sanatçı; 2'si sosyolog ve psikolog; 2'si ordu mensubu; 1'i öğrencidir. Mesleklere göre tekil dağılımdaysa birinci sırayı avukatlar, ikinci sırayı da iş adamı ve sanayiciler almaktadır. Adayların 42'si avukat, 39'u iş adamı ve 23'ü de sanayicidir. Geri kalanlar da çeşitli meslek ve iş kollarındandır. Eğitim durumuna göre aday dağılımındaysa ilk sırada üniversite mezunları vardır. 321 üniversite mezununa ilave olarak 24 doktora ve 77 yüksek lisans mezunu yer almaktadır. Aday listesinde kara harp dokulu mezunu ve asker emeklisi iki kişi vardır. Yüksekokul mezunlarının sayısı 12, liseyi bitirenlerin sayısı 82, ilkokul ve ortaokul mezunlarının toplamı da 32'dir. Nüfus kayıtlarına göre sırasıyla en çok aday İstanbul ve Ankara'dan çıkmıştır." CİHAN