Mevsim geçişleri ile birlikte grip vakalarının artmasına dikkat çeken KBB uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "Özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları, kanser hastaları ve sağlık çalışanları gibi risk grubunda bulunan kişiler bu konuda daha dikkatli olmalı." uyarısında bulundu.
Mevsim geçişlerinde en sık karşılaşılan hastalıklardan birisinin de grip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erdal Seren, bulaşan gribin doğru tedavi edilmezse sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çizdi. "Hastalık öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayılır. Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız ellerle kapatıldığında dokunulan yüzeylere bulaşır. Hasta olmayan insanlar ise bu yüzeylere temas eder, ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirir ve hastalık kaparlar. Bir metrelik mesafe, bulaşma için riskli alandır." diyen Doç. Dr. Erdal Seren, virüsün 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturacağına dikkat çekti.
"MUTLAKA UZMAN DOKTOR GÖZETİMİNDE TEDAVİ OLUN"
Doç. Dr. Erdal Seren, "Burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir. Grip ayrıca östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına da dönüşebilir. Bu nedenle grip mutlaka uzman doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Grip tedavisinde istirahat etmek oldukça önemlidir. İstirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerekir. Grip tedavisi sırasında bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli ve sigara içmemelidir." uyarısında bulundu.
"GRİPTEN AŞIYLA KORUNUN"
Yaş ve kronik hastalıklar nedeniyle risk grubunda bulunan kişilerin, kalabalık ortamlarda çalışanların ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Erdal Seren, "Grip aşısı, binlerce grip mikrobu içerisinden sadece bir yıl önceki en sık karşılaşılan grip mikrobuna karşı koruyucudur. Aşı olunduktan sonra farklı bir virüse maruz kalınırsa gribe yakalanılması mümkündür." diyerek grip olmak istemeyenlerin şu önerilere dikkat etmesi gerektiğini belirtti:
- Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına aldanmayın, tedbirli giyinin.
- Gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmayın
- Eğer gripseniz avuç içinize hapşırmayın. Tek kullanımlık kağıt mendil ya da peçeteyle ağzınızı kapatın.
- El hijyenine özen gösterin. Ellerinizi şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra ve kış aylarında normal zamana göre daha sık yıkayın.
CİHAN