Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon tahminini 2015 için yüzde 6,8 olarak ilan etti. Başçı, Enflasyon Raporu 2015 I'de yüzde 5,5 olarak açıklanan tahmini 1,3 puan arttırmalarını petrol fiyatlarının artışına ve kur oynamalarına bağladı.
Erdem Başçı, Enflasyon Raporu 2015 II'yi basın toplantısı ile tanıttı. Toplantıda ekonomik gelişmelere de değinen Başçı, 2015 ilk 3 ayında iç ve dış talepte daralma olduğunu belirtti, ancak ılımlı toparlanma olabileceğine de işaret etti. Ardından faiz oranlarına temas eden Başçı, şu ifadeleri kullandı:
"Oranlarda ölçülü indirimi temel aldık, temkinli bir tavır takındık. Çekirdek enflasyonda gerilemeye uyumlu repo faizini Ocak ayında yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e, Şubat ayında yüzde 7,50'ye indirdik. Şubat ayında gecelik borç alma ve verme faizini 50 baz puan indirdik. Ölçülü olmada dünyada devam eden belirsizlik, enerji fiyatlarında oynaklık, gıda fiyatlarında artış ve enflasyonun arzu edilen yere gelmemesi rol oynadı."
Şu aşamada kredilerde makul büyümenin olduğundan söz eden Başçı, "Kur etkisinden arındırılmış olarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17,6 oranında artan finansal olmayan kesime açılan krediler, 2015 ilk 3 ayında yüzde 16 oranında arttı." dedi. Ardından şöyle devam etti:
"Kredilerin senelik büyümesinde artış beklesek de ana eğilimde ivmelenme olmayacak. Krediler makul büyüyecek. Kredi büyümesini tüketici ve ticari olarak ayırıyoruz. Ticari krediler tüketicilerden güçlü büyüyor. Ticari kredilerin büyümesi 2015 ilk 3 ayında 2007-2014 dönemi ortalamasına yakınsarken, tüketici kredilerinin büyümesi 2007-2014 dönemi ortalamasının altında kaldı. Son senelerde uygulamaya konulan makro önlemler kredi genişlemesini makul tutmanın yanı sıra kredi kompozisyonunun tüketimden çok üretimi teşvik etmesinde önemli rol oynadı. Bu bağlamda, ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha güçlü büyümesinin hem dengelenme dönemine hem de finansal istikrara katkı sunuyor."
Başçı, enflasyon rakamlarını ve yorumlarını da paylaştı. 2015 ilk 3 ayında tüketici enflasyonunun 2014'e oranla 0,6 puan daralarak, yüzde 7,61'e gerilediğini bildiren Merkez Bankası Başkanı, ayrıca şunları kaydetti:
"Bu oran, Enflasyon Raporu 2015 I öngörüsünü aştı. Bu dönemde çekirdek enflasyonda belirgin bir iyileşme görüldü. Gıda enflasyonunun artışı senelik enflasyonda gerilemeyi sınırlayan ana etmen oldu. Gıda fiyatları ilk 3 ayda olumsuz seyretti ve 3,47 puan ile senelik enflasyona en büyük katkı yapan bileşen oldu. 2014 son 3 ayında enflasyonu indirici etkisi belirgin biçimde hissedilen petrol fiyatlarının Şubat ayından itibaren artması ile enerji grubu enflasyonundan gelen olumlu etki de bir miktar sınırlandı. 2015 ilk 3 ayında gıda ve petrol fiyatları ile lira türü ithalat fiyatı ile ilgili olaylara bağlı olarak enflasyonda maliyet baskıları güçlendi. Temkinli duruşumuz, iç talepte ılımlı seyir ise bu baskıları sınırladı. Gıda fiyatlarının artışı yemek hizmetleri fiyatlarına etkileri devam etti. Tüketim sepetinin yüzde 30'unu teşkil eden gıda ve yemek hizmetleri grubunun senelik enflasyonu Mart ayı itibarıyla yüzde 14 oldu. Bu dönemde gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise yüzde 4,82 oranına geriledi. Tabii hava şartlarının üretimi teşvik etmesi ve alınabilecek tedbirler ile gıda enflasyonunda gerileme alanı bulunuyor. 2014 Aralık ayında hayat bulan Gıda Komitesi'nin alınmasını önerebileceği önlemlerin gıda enflasyonunun inmesine katkı sunacağı kanaatindeyiz."
Enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatlarının önemli rol oynadığına dikkat çeken Başçı, bu konudaki yeni tahminleriyle ilgili şunların söyledi:
"Ortalama petrol fiyatları varsayımını 2015 için yüzde 9, 2016 için ise yüzde 5 yukarı yönlü revize ettik. Gıda enflasyonu varsayımını ise 2015 için yüzde 9 olarak koruduk. Bunlara bağlı olarak enflasyonun, yüzde 70 ihtimalle, 2015 sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8 aralığında orta noktası yüzde 6,8, 2016 sonunda ise yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında orta noktası yüzde 5,5 olarak tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 seviyesinde olacağını öngörüyoruz. Yani Enflasyon Raporu 2015 I'de yüzde 5,5 olarak verilen 2015 yıl sonu enflasyon tahminimizi, 1,3 puan yukarı yönlü revize ettik. Bunda petrol fiyatlarının öngörüleri aşması ve lira türünden ithalat fiyatları belirleyici oldu. Bu çerçevede petrol fiyatlarında artışın ve lira türünden ithalat fiyatlarında oynamanın sene sonu enflasyon tahmininde sırasıyla 0,4 ve 1 puan arttırıcı etki yapacağı kanaatindeyiz. İktisadi faaliyette ve çıktı açığında aşağı yönde yapılan revizenin de 2015 sonu enflasyon tahminini 0,1 puan indiriyor. Ayrıca, daha evvel yüzde 5 olarak verilen 2016 sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5,5'e çektik. Bunun 0,3 puanını yakın dönemde lira türünden ithalat fiyatlarında oynamanın gecikmeli etkileri, 0,2 puanlık kısmını ise 2016 için petrol fiyatlarında yapılan yukarı yönlü revizeden geliyor."
Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Başçı, "Gıda enflasyonunda durum ne olur?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Hava şartları bu Nisan ayında geçen senenin Nisan ayı kadar olumsuz etkilemedi. Bu sene Nisan ayında kar, soğuklar geçen sene Nisan ayının tahribat etkisi yapmayacak. Daha sınırlı olacak. Yağışlar ortalamayı aştı, bu kış. Onun için ürünlerde iyi bir hasat, üretim öngörülüyor. Dışarıda da tarım emtialarının fiyatı geriliyor. Yani ikinci 6 ayda belirgin, hava şartlarından ileri gelen iyileşme olacak. Burada iyimser olacağız. Yüzde 9 gıda enflasyonu çok. İlave çaba harcanırsa aşama alınır. İlave katkı gelirse 9'un altında gelebilir."
CİHAN