Merkez Bankası uyardı: Riskler devam ediyor

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Çarşamba, Mart 13 2019
Türk Lirası'ndaki değer kaybını durdurabilmek için repo faizini yüzde 8'den yüzde 24'e çıkarmak mecburiyetinde kalan Merkez Bankası enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini belirterek, "Kısa vadede faiz indirimi beklemeyin." mesajı verdi.
Merkez Bankası uyardı: Riskler devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekonomik krizi 11 Mart’ta resmen ilan etmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da risklerin devam ettiği uyarısında bulundu.

TCMB’nin Mart Ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde enflasyondaki düşüşün maliyetlerden ziyade talepteki düşüşten kaynaklandığına işaret edildi. 

Üretici fiyatlarındaki  birikmiş maliyetlerin enflasyonda kalıcı düşüşe engel olduğun vurgulandı.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 29,25

Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyonun yüzde 29,25 olarak gerçekleştiği belirtilirken, “İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki gerilemede taze meyve-sebze fiyatları belirleyici olurken, bu alt grubun yıllık enflasyonu yüzde 59,75 ile yüksek seyrini korumuştur.” tespitinde bulunuldu. 

Enerji grubunda yıllık enflasyonun yüzde 1,51 puanlık yükselişle yüzde 14,57’e yükseldiği kaydedildi. Artışta uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak artan akaryakıt ve tüpgaz fiyatları belirleyici oldu. 

Merkez Bankası sanayi sektörü ile başlayan yavaşlamanın ekonominin geneline yayıldığını belirtti.

TCMB şu değerlendirmede bulundu: “2018 yılının son çeyreğinde sanayi üretimi üçüncü çeyreğe kıyasla gerilerken, hizmetler ve inşaat sektörlerine ilişkin göstergelerle birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sektörler geneline yayıldığı görülmektedir.”  

İKTİSADİ FAALİYET YAVAŞ SEYREDİYOR

TCMB faiz artışları sebebiyle mali şartların zorlaştığını ve iktisadi faaliyetin yavaş bir seyir takip ettiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere dün

Bu haberler de ilginizi çekebilir