Merkez Bankası panikatak!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mart 23 2019
Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın en fazla değer kaybettiği 22 Mart'ta gün boyu olup biteni seyretti. Dolar 5,46 TL'den 5,84 TL'ye, euro 6,15 TL'den 6,58 TL'ye kadar yükseldi. Gündüz sessiz kalan TCMB, piyasa kapalı iken bankaların haftalık repo faizine göre yüzde 1,5 daha yüksek olan gecelik fonlama mekanizmasına yönlendirildiğini açıkladı. İktisatçılar, piyasada "doların tırmanacağı" iddiasının fiilen tescil edildiği bir dönemde dolaylı adımlarla, örtülü faiz artışıyla tansiyonun düşürülemeyeceğini dikkat çekiyor.
SAMANYOLUHABER- Türk Lirası (TL), 22 Mart Cuma günü dolar ve euro karşısında yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. Güne 5,46 TL’den başlayan dolar öğle saatlerinde 5,58 TL’yi gördü.
Gün sonunda ise 5,84 TL’ye kadar yükselen dolar 23 Mart’ta Türkiye saati ile 03:00’te 5,77 TL’den satılıyor. Euro da 6,52 TL’ye tırmandı.

Türk Lirası en fazla değer kaybettiği günlerden birini daha yaşadı. 5,46 TL'den güne başlayan dolar 5,84 TL'ye kadar yükseldi.
DOLAR 5,84 TL'YE YÜKSELİNCE ZIMNÎ ARTIŞ YAPTI
2018 yılı ağustos ayındaki kur şokundan sonraki en hızlı yükselişi sürerken Merkez Bankası (TCMB) sessiz kalmayı tercih etti. Gün içinde yatırımcılar TCMB’nin nasıl bir tavır alacağına dair bir beyanat bekledi.
TCMB gece yarısı bir karar aldı. Haftalık repo ihaleleri durdurulurken gecelik borçlanma yöntemi ile bankaların taleplerine cevap verilecek.
Böylece piyasaya daha az Türk Lirası verip TL'nin dolar karşısında değerlenmesini sağlamayı hedefliyor.
FAİZ YÜZDE 25,50 OLDU
Merkez Bankası bu hamlesi ile yüzde 24 faiz yerine piyasayı yüzde 25,50'den borçlanmaya yönlendirdi. Böylece 155 baz puan (yüzde 1,5) zımnî faiz artışına imza atılmış oldu.
TCMB mevcut durumda haftalık vadede 93 milyar TL repo fonlaması yapıyordu.
Gelecek haftadan itibaren yüzde 24 seviyesinden yapılan bu fonlama yerine, piyasalar da TCMB’nin
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!2.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı3.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!4.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!5.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi
6.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi7.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı8.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Acun Ilıcalı’nın eski eşi Şeyma Subaşı gözaltına alındı9.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı10.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







