Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomi için moralin önemine dikkat çekerek, "Terörün bir amacı da moralleri yerle bir etmek. Onun için morali güçlü tutacağız. Teröre karşı gerekli güçler mücadele veriyor. Biz de ekonomi tarafına eğilmeliyiz." dedi.
Erdem Başçı, İstanbul Finans Zirvesi (Istanbul Finance Summit-IFS) dâhilinde İzlanda Merkez Bankası Başkanı Mar Gudmundsson ile ekonomiyi yorumladı. Konuşmasında ilk olarak terör olaylarına değinen Başçı, "Ardı ardına acı haberler alıyor, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Ekonomide moral önemli, terörün bir amacı da moralleri yerle bir etmek. Onun için morali güçlü tutacağız. Teröre karşı gerekli güçler mücadele veriyor. Biz de ekonomi tarafına eğilmeliyiz. Burada da moralleri yerle bir eden olay 2008 bunalımı idi. Bu bunalım istihdamı daralttı, yatırımlara sekte vurdu. Pek çok ülke ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı." dedi. Ardından 2008 ve sonrasında İzlanda'nın adının çokça anıldığını anlatan Başçı, şöyle devam etti:
"İzlanda'da bunalım 2008 sonlarında etkili idi. İzlanda finans sektörü büyük olan bir ülke. Finans sektörü milli gelire göre defalarca büyük. Onun için bunalımdan ciddi etkilendi. Mar Gudmundsson 2009'da Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Güç bir dönemde göreve geldi. 5 senesini tamamladı ve tekrar aynı göreve atandı. Alınan önlemler ile 2009'dan bu yana İzlanda'da önemli adımlar atıldı, ülke iyi yerlere geldi. Bu durum bize en güç şartlarda bile bir ümit olduğunu ifade ediyor."
Gudmundsson'dan finans merkezine temas etmesini ve bu konuda önerilerde bulunmasını talep eden Merkez Bankası Başkanı, "Bizim 25 yapısal reform alanlarımızdan biri de İstanbul Finans Merkezi ile ilgili. Bunları yaparken dikkat etmemiz gereken konular; dayanıklı, adil merkezi inşa edeceğimiz yöntemler önemli." ifadelerini kullandı.
G20 toplantılarından da söz eden Erdem Başçı, şu açıklamalarda bulundu:
"Ankara'da G20 toplantılarını tamamladık. Orada IFS'nin teması ile yakın alakalı konular ele alındı. Mercekler büyümede idi. Burada ülkelerin büyümesi ile ilgili merak var. ABD'de parasal genişleme için gereken seviyeye gelinip gelinmediği ile ilgili merak var. Toplantılarda bini aşkın ülkenin yapması gereken yapısal reformlar ele alındı. Bununla ilgili Türkiye'nin dönem başkanlığında takip mekanizmasının devreye alınmasına karar verildi. G20 toplantılarında dünya ve ülke ekonomilerine temas edildi. Dünyada imalat sanayiinde ve bu çerçevede ticarette durulma var. Büyüme istihdamdan geliyor. Hizmet sektörlerinde istihdam artıyor. Dünyada imalat sanayi dışında sektörler iyi durumda. İmalat sanayii dışında kötü bir durum yok. Reformları ele alırken G20'ye imalat sanayii ile ilgili cevap nettir. Cevap, 'rekabetçi devalüasyondan ve ticarette korumacılıktan kaçınacağız'dır. G20'de şu aşamada korumacı eğilimler görüldüğü dillendiriliyor. Rekabetçi devalüasyon ile ilgili kaygılar var. G20'de 'korumacılık ve rekabetçi devalüasyon temenni etmiyoruz' gibi."
İzlanda Merkez Bankası Başkanı Mar Gudmundsson da konuşmasında ülkesinde 2008 bunalımına karşı alınan önlemleri anlattı. Kur ve sermaye ile ilgili önlemlerin meyve verdiğini; ekonominin bir miktar iyileştiğini kaydetti.
CİHAN