Merkel ve Macron'dan çok önemli imza: Avrupa Ordusu'nun temeli atılıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ocak 22 2019
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel, iki ülke arasında yeni bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. Merkel, anlaşmanın Avrupa Ordusu için ilk adım olduğunu söyledi.
Almanya'nın Aachen kentindeki belediye salonunda gerçekleştirilen imza töreninde, Merkel, Macron, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, iki ülke arasında yeni bir iş birliği ve entegrasyonu öngören dostluk ve işbirliği anlaşmasını Elysee Anlaşması'nın 56. yıldönümünde imzaladı.
Anlaşma, iki ülke arasında ekonomik, dış ve iç güvenlik, eğitim, kültür, araştırma ve teknoloji, iklim ve çevre gibi konuların yanısıra sınır bölgeleri arasında işbirliğini kapsıyor.
1963 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer'in imzaladıkları Elysee Antlaşması'nı tamamlayıcı nitelikteki 28 maddeli yeni dostluk anlaşması ekonomi, savunma ve Avrupa politikalarındaki ikili işbirliğinin artırılmasını öngörüyor.
Anlaşmada, bürokratik engellerden arındırılmış "Fransız-Alman ortak ekonomik bölgesi" oluşturulması, silah ihracatında ortak kuralların belirlenmesi, halklar arasındaki ilişki ve ortak inisiyatiflerle şehir kardeşliğinin teşviki için bir fon kurulması maddeleri de yer alıyor.
'AVRUPA ORDUSU İÇİN ATILAN BİR ADIM'
Merkel, Macron ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Yeni Fransız-Alman anlaşması Avrupa Ordusu için atılan bir adım olma niyetini taşıyor" dedi.
Bugünün Alman-Fransız dostluğu için önemli bir gün olduğunu ifade eden Merkel ayrıca, "Avrupa, dünyadaki yeni fırtınalara karşı halklarımızın koruma kalkanı olmalı. Aachen Anlaşması'yla ülkelerimiz arasındaki iş birliği temelini yeniliyoruz. El ele çağımızın büyük zorluklarının üstesinden gelmek istediğimizi vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.
'AVRUPA VE AVRUPALILAR İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR'
Merkel'den sonra söz
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!
6.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var7.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Bu kez İzmit'e İHA düştü.

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında kara...


