Başbakan Ahmet Davutoğlu ile başkent Berlin'de ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Merkel, mülteci krizinde, Türkiye'ye verilen taahhütlerin yerine getirileceğini belirtti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya ile Türkiye arasında ilk kez düzenlenen Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çerçevesinde yapılan stratejik istişareler toplantılarında bir araya geldi. İki ülke ilişkilerinin yanısıra AB-Türkiye ilişkilerinin masaya yatırıldığı konsültasyon görüşmelerinin odağında ise Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların Avrupa'ya geçişleriyle oluşan krizin kontrol altına alınması için sınır güvenliğinin sağlanması, insan kaçakçılığıyla mücadele gibi sıkı tedbirlerin alınması ve terörizmle ortak mücadele yer aldı. 18 Şubat tarihinde AB Komisyonu çerçevesinde biraraya gelineceği hatırlatıldı.
Merkel-Davutoğlu ikilisi 29 Kasım 2015 tarihinde AB devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi'nde Türkiye'yle kabul edilen 11 maddelik Aksiyon Planını da görüştü. Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı geçişlerinin denetim altına alınabilmesi amacıyla başlattığı önlemleri devam ettireceği taahhüdünde bulunurken, Merkel ise Almanya'nın ilgili planda öngörülen Türkiye'ye 3 milyar Euro yardım, Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları ve AB müzakere sürecinde canlanma taahhüdüne sadık kalacağı garantisini verdi. 12 Ocak 2016'da İstanbul Sultanahmet'te 10 Alman turistin katledildiği canlı bombalı terör saldırısına da atıfta bulunan Başbakanlar, terör örgütü IŞİD'le mücadelede işbirliğinin de uluslararası ittifak içinde artırılacağını söyledi.
Zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel, "Bugünkü görüşmelerimiz ikili ilişkilerimizin derinleştirilmesine yol açmıştır. İki taraf da gelecek aylar için belirlediği çalışma programlarıyla uluslararası alanda bizi bekleyen sınavlardan geçmek için sorumluluklarını üstlenmiştir." dedi. IŞID yerine DAEŞ kelimesini kullandığı gözlerden kaçmayan Merkel, "DAEŞ'le mücadeleyi işbirliği içinde sürdürmeye devam edeceğiz." dedi. "Biz, sıkı partnerleriz." diyen Merkel, Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk kökenli vatandaşlarla Türkiye'ye seyahat eden 5 milyon Alman turistin varlığının ilişkileri özel kıldığının altını çizdi.
Suriyeli sığınmacı krizinin çözülmesi için Türkiye'ye verilen taahhütlerin yerine getirileceğini kaydeden Merkel, Suriye'deki barışın yeniden temini için yapılan görüşmeleri desteklediklerini kaydetti. PKK'nın terör faaliyetlerine de değinen Angela Merkel, PKK'yla mücadelede orantısız güç kullanma konusunda Türk yetkililerle konuştuklarını söylemekle yetindi.
"SINIR KAÇAKÇILIĞINA İZİN VEREMEYİZ"
Açıklamalarının devamında "Sınırlardaki insan kaçakçılarının denetimleri ellerine almalarına izin veremeyiz. Kaçak göçün legal hale gelmesini istiyoruz. Türkiye'yle Frontex sınır güvenliği kapsamında birlikte çalışacağız. İnsanların hayatlarını tehlikeye atılmasının engellenmesi için çalışıyoruz." diyen Merkel, "Kaçak göçün engellenmesi için adım adım başarılar elde edeceğimize inanıyorum." dedi.
Merkel, Türkiye'nin Suriye topraklarında talep ettiği sınır güvenliği ve Rusya eleştirilerini diplomatik bir dille ise geri çevirdi. Merkel, "Şu sıralar karışık bir durum var. Güvenli bölgenin olabilmesi için gerçekten güvenliğin olması gerekir. Suriye konusunda insanların durumu için siyasi çözüm şart. Rusya olmadan Suriye'de bir çözüm olamayacağı da açık." dedi. Basın özgürlüğü ihlallerden bahsetmeyen Merkel, Alman gazetecinin bir sorusu üzerine sadece "Gazetecilerin durumları gibi kritik soruları da konuştuk." ifadesini kullandı. CİHAN