Merkel: AB-Japonya arasında da Ticaret ve Yatırım Anlaşması istiyoruz


BERLİN (CİHAN)- Japonya'da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Japonya arasında da ABD ile müzakereleri devam eden ve bu yıl yürürlüğe girecek TTIP (Ticaret ve Yatırım Anlaşması= benzeri bir anlaşma imzalanmasını talep etti. Merkel, "Yaşadığımız tecrübeler bize gösterdi ki bu tür anlaşmalar karşılıklı ticareti artırmaktadır." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Fukushima'da dört yıl önce meydana gelen reaktör kazası sonrası Almanya olarak hızlı bir biçimde nükleer enerji kullanımına son verilmesi yönünde geniş kapsamlı kararlar aldık. Almanya şu anda yenilenebilir enerjiye yatırımlar yapmaktadır. Şahsen sadece Fukushima tecrübesine dayanarak şunu söyleyebilirim: Güvenlik en önemli kaidedir." dedi.

4-5 Haziran tarihleri arasında Almanya'nın başkanlığında Bavyera eyaletinde toplanacak olan G7 zirvesi öncesi birliğe üye ülkelere ziyaretlerini sürdüren Başbakan Merkel, bu kez kalabalık bir işadamı grubuyla Japonya'ya gitti. En son 2008 yılında Japonya'da bulunan Merkel, iktidara geldiği 2005 yılından beri üçüncü kez bu ülkede bulunuyor. Merkel'in temasları iki gün sürecek.

Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile görüşen Merkel ayrıca Japonya İmparatoru Akihito tarafından da resmi törenle karşılandı. Dünyanın önde gelen sanayileşmiş yedi ülkesinin oluşturduğu G7 grubuna başkanlık eden Almanya, ABD ile müzakereleri devam eden AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) kapsamında Japonya'yla ekonomik ilişkilerini daha da ileri seviyelere ulaştırmayı amaçlıyor. AB ile Japonya arasında da TTIP benzeri bir anlaşma imzalanmasını isteyen Merkel, "Yaşadığımız tecrübeler bize gösterdi ki, bu tür anlaşmalar karşılıklı ticareti artırmaktadır." dedi. Almanya'nın Güney Kore'yle de benzer bir anlaşması bulunuyor.

Almanya ile Japonya'nın nükleer enerji kullanımına alternatif olarak yenilenebilir enerji alanındaki ikili işbirliğini daha da artırmasını isteyen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan, "Ülkelerimiz bu yolu birlikte kat etmelidirler." dedi. Japonya'nın nükleer enerjiye tekrardan dönülmesi yönünde verdiği karara atfen "Belki yollarımız nükleer enerji alanında biraz farklılık arz ediyor. Fakat yine de güvenlik en önemli kaidedir." şeklinde konuştu.

Japonya Fukushima felaketi sonrası atom enerjisinden çıkış kararı almış fakat enerji üretimi için yurtdışından ithal ettiği gaz, petrol ve kömür gibi enerji kaynaklarına ödediği miktarlar yüksek olunca Japon ekonomisinde gerilemeler yaşanmıştı. Açıklamalarının devamında "Belki ihtimal dışı kabul edilen riskler ortaya çıkabilir." uyarısında bulunan Merkel, Almanya'nın 2022 yılında son nükleer santralini de kapatacağını söyledi. Japonya'nın "çok yüksek teknik kalite standartlarına rağmen" Fukushima felaketinin yaşandığına dikkat çeken Merkel, kendisinin dahi uzun yıllar nükleer enerjiyi savunduğunu, ancak yaşananlar karşısında görüşlerinin değiştiğini söyledi.

Japonya'da 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 19 bin kişi yaşamını yitirmişti. Felaketler Fukushima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine sebebiyet vermişti.

"İKİ ÜLKENİN DE NÜFUS SORUNU VAR"

Merkel'in Tokyo ziyaretinde uluslararası mali ve çevre politikalarının yanı sıra Ukrayna, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile terör örgütü IŞİD'le mücadele konuları da değerlendirildi. Japonya'nın Almanya'nın Asya kıtasındaki en büyük ikinci ticari partneri olduğunun altını çizen Merkel nüfus konusunda da dikkat çekici tespitlerde bulundu. Merkel, "Ülkelerimiz benzer yüksek yaşam standartlarına sahip olmasına rağmen demografi sorunu da yaşıyor. Eğer Almanya ve Japonya bu yüksek standartları kaybetmemek istiyorsa yenilenebilir enerji, patentler, bilim alanlarında öncü konumda kalabilmek için bu sahalara yatırımlar yapmaya devam etmelidir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel: AB-Japonya arasında da Ticaret ve Yatırım Anlaşması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER