Edirne'nin en önemli akarsularından olan Meriç ve Tunca nehirlerinde akıntının düşmesiyle birlikte kum adacıkları oluştu.
Sonbahar ve kış dönemlerde yağışlara bağlı olarak debisi yükselen nehirler taşkınlara neden oluyor. Hemen hemen her yıl Meriç ve Tunca nehirlerinde taşkınlar yaşanıyor.
Bu yıl bölgedeki aşırı yağışlar sonrasında Meriç ve Tunca nehirleri 4 kez taştı.
Taşkınlar sonucu nehir yatağına yakın alanlar tamamen sular altında kaldı.
Bununla birlikte nehirlerdeki şiddetli akıntı milyonlarca metreküp kum ve toprağı önünde sürükledi. Yağışların durması ve tarımsal sulamanın başlaması sonucu nehirlerdeki su seviyesi düşmeye başladı. Kış döneminde Meriç Nehri'nde saniyede 2 bin 450 metreküp/saniyeyi bulan su seviyesi 148 metreküp/saniyeye indi.
Benzer durum Tunca Nehri'nde de yaşandı. 600 metreküp seviyesinin üzerine çıkarak yüzyılın en yüksek seviyesine ulaşan Tunca'da şu an saniyede 20 metreküp su akıyor.
Su seviyesinin düşmesiyle akıntının önünde sürüklediği milyonlarca metreküplük kum tarlalarda kaldı. Seviyenin gittikçe devam etmesi nedeniyle bu kez kum yığınları nehir yataklarında oluşmaya başladı. Kış döneminde nehirdeki taşkın nedeniyle sulara gömülen tarihi Tunca köprüsünün gövdesi tamamen ortaya çıktı. Asırlık köprünün gözlerinde çok sayıda kum adacığı oluştu. Su, köprü bütünlüğüne şimdi de kum eklendi.
Tunca'ya göre daha geniş bir yatağa ve su seviyesine sahip olan Meriç'te düşüş devam ediyor. Bu nedenle nehir yatağının Edirne merkeze yakın bölgelerinde çok sayıda kum adacığı oluştu.
CİHAN