Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Mera Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle; mera ve otlakların korunmasının devlete verildiğini, birinci sınıf mera alanlarının 20 yıllık ot parası karşılığında yapılanmaya açıldığını söyledi.
Tuncer, 30 Ekim 2015 tarih ve 29517 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili yönetmelik değişikliği ile Türkiye hayvancılığının baltalanmasına, hatta yok edilmesine yönelik bir adım daha atıldığını belirtti. Mera Yönetmeliği'ndeki son değişiklikle ilgili yazılı basın açıklaması yapan Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 56'sının mera alanları olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi:
"Günümüzde yüzde 70 oranında gerileyerek (14 milyon hektar) büyük ölçüde kayba uğratılmıştır. Ülkemizde meraların önemli bir bölümü 60 yılı aşkın bir süreçte uygulanan yanlış politikalar ile tarım arazisine dönüştürülmüş, kalan bölümü ise aşırı ve bilinçsiz kullanılarak kalite açısından hayvanlarımızın ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Sonuçta meralarımızın bugünkü durumu ülkemiz hayvancılığının içinde bulunduğu tablonun en önemli nedenleri arasında."
Tuncer, Anayasa'yı hatırlatarak mera ve otların korunması görevinin devlete verildiğini belirterek, "30 Ekim 2015 tarih ve 29517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile birinci sınıf mera alanlarımız 20 yıllık ot parası karşılığında yapılanmaya açıldı. Başka bir ifade ile ülkemiz hayvancılığının bir kez daha baltalanmasına hatta yok edilmesine yönelik önemli bir yönetmelik değişikliğine gidildi. Korkarız bu gelişmeler önümüzdeki süreçte daha fazla saman ithalatını tekrar gündeme getirecek. Bu uygulama ile halkımızın daha da yüksek fiyatlarla et tüketmek zorunda kalacak." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki miktarları son derece azalan mevcut meraların korunması ve kalite açısından iyileştirilmesi gerekirken yapılan yönetmelik değişikliğine karşı olduklarını ve ilgilileri bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet eden Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, "Ülkemiz hayvancılığının içinde bulunduğu açmazlardan daha da kötü duruma sokacak olan ve Anayasa'ya aykırılık taşıyan bu yönetmeliğin iptali için en kısa sürede yargı yoluna başvurulacaktır." dedi. CİHAN