Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) geleceğe güvenle yol alabilmesini ve kiminle işbirliği yapabileceklerini görmesinisağlayacak rehber olma hedefiyle yola çıkan MentorEGE programı başarıyla tamamlandı. Dokuz aylık eğitim süresince bilgi ve birikimi alan 40 mentorün eşleştiği KOBİ'ler arasından 11 firma ar-ge ve yenilik destek programlarına başvururken ar-ge ve yenilik harcamalarında ve nitelikli personel istihdamında artış yaşayan firma sayısı 14'e ulaştı. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan, İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ve EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi (EÜ EBİLTEM-TTO) işbirliğiyle düzenlenen "mentorEGE: KOBİ'ler İçin İnovasyon Programı", TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görülen altı projeden biri olarak tamamlandı. Mentorler ve KOBİ'ler, proje sonunda kapanış etkinliğinde buluştu.
İzmir ABİGEM'in işletmelerin profesyonel danışman ihtiyacını dikkate alması ile TÜBİTAK'ın 1601 programı kapsamında açılan "Özel Sektör Firmalarının Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizması Geliştirilmesi ve Uygulanması" çağrısı kapsamında geliştirilen program, bir başarıya imza attı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir ABİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, MentorEGE programının ürün, servis ve iş modeliyle uluslararası ölçekte büyüme potansiyeli taşıyan ancak ar-ge ve yenilik yönetim kapasitesi düşük KOBİ'ler için uluslararası standartlara uygun, yerel ve ulusal ihtiyaçlara özgü sürdürülebilir ve izlenebilir bir danışmanlık mekanizması olduğunu belirtti. İzmir ABİGEM Direktörü Arzu Amirak ise, "Mentorluk hizmeti verebilme potansiyeline sahip kişiler, projeye özgü geliştirilen mentorEGE mentorlük eğitim testi ve mülakatlarla mentor seçim kriterleri doğrultusunda belirlendi. 40 mentor adayı, 60 saatlik eğitim programına alındı ve mentorluk bilgi ve birikimi geliştiridi. Mentorluk hizmetinden yararlanacak firmaların ise daha önce bir ar-ge ve yenilik desteğine başvurmuş ancak destek almamış olması ve belirli bir ar-ge kültürüne sahip olma şartı arandı." diye konuştu.
'AR-GE VE YENİLİKÇİ KÜLTÜR OLUŞTURULDU'
EÜ EBİLTEM-TTO Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan ise ülkeye ve bölgemize uyarlanmış "Yenilik Düzey Testi" ile 100 civarında firmanın başvurduğu projede, yine firmalara özel mentorEGE ve yüz yüze görüşmeler uygulandığını söyledi. Sükan, "Proje sonunda KOBİ'lerin ar-ge ve yenilik farkındalığının artması, ar-ge ve yenilik kültürünün oluşması sağlandı. Üniversite-sanayi işbirliklerinin artışının da hedeflendiği projeyle mentorluk hizmetine standart gelmesi sağlanırken KOBİ'ler için yenilikçi bir atmosfer yaratılmış oldu." dedi. CİHAN