Melikşahlı öğrenciler engelleri ortadan kaldırıyor

Melikşahlı öğrenciler engelleri ortadan kaldırıyor

Melikşah Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Merkezi ve Kültür Sanat Ofisi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında organize edilen etkinlikle üniversite öğrencileri engelli çocuklarla bir araya geldi. Programda toplumun engelli insanlara bakış açısını konu edinen Mekteb-i Tiyatron Tiyatro Topluluğu tarafından gerçekleştirilen 'Ret' adlı tiyatro oyunu ile Müzikoloji Kulübü'nün konseri yer aldı.

Ret oyunu hakkında bilgiler veren yönetmen Volkan Lafçı, oyunun toplumun engelli insanlara bakış açısını ve bu açının ne kadar korkunç ve yaralayıcı olduğunu göstermeyi amaçlayan, soyut eğilimler barındıran ve sözsüz bir şekilde bu sorunu anlatmayı amaçladığını vurguladı.

Oyunu 2011 yılında eğitim vermiş olduğu bir engelli eğitim merkezinde yazdığını belirten Lafçı, "Amacım, bu oyunu engelli kardeşlerimle oynamaktı. Kendi hayallerini, isteklerini, düşüncelerini ve duygularını kendileri anlatacak ve hem izleyici hem de onlar sanat yolu ile bir iletişim içerisine gireceklerdi. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı oyun yarım kaldı ve eğitimi yarıda kesmek zorunda kaldım. Aradan geçen yıllar beni bu oyundan uzaklaştırmadı. Bazı zamanlar yine hayatta engelli olarak görülen insanları araştırdım. Bu oyunu oynamak için bir fırsat kolluyordum da diyebilirim." dedi.

'RET OYUNU REDDETMİŞ OLDUĞUMUZ BİRÇOK ENGELLİNİN RUH HALİNİ SOYUT BİR ŞEKİLDE DIŞA VURUYOR'

Oyunda görmüş olduğumuz nesnelerin veya karakterlerin her birinin farklı anlamları bulunduğunu belirten Lafçı, "Onları nesne veya figür olarak değil, düşünce veya ruh hali olarak görmekte mümkün. Tabi ki hepsinin derin ve sırtını yasladığı sağlam anlamları bulunmakta. Bu figürleri ve nesneleri açık bir şekilde belli etmemiz, soyut bir çalışma yapmamızdaki amaçtan tamamen dışarı çıkacak ve bu oyunun etkisini, estetik unsurlarını, vurgusunu, sanatsal felsefesini hiçe sayacaktı. Oyunda rol alan ve engelli karakterinde olan oyuncularımız birçok gözlem ve araştırma yapıp bence harika bir performans sergilediler." diye konuştu.

'ENGELLİ OLARAK GÖRÜLEN VE REDDEDİLEN KARDEŞLERİMİZİN SESİNİ DAHA UZAKLARDA DUYURMAK İSTİYORUZ'

Oyunun sonunda toplumsal duyarlılığın zorunlu olduğunu ve reddedip sırt çevirmenin engellilerde ne denli yaralar açtığını gösterdiklerini düşündüğünü vurgulayan Lafçı, şunları söyledi; "Tabi ki ilk oynanan oyunlar yeni doğmuş bir bebeğe benzer. Gelişip büyümesi ve olgunlaşması gerekir. Bu oyunu daha farklı yerlerde daha gelişmiş ve bütünleşmiş bir şekilde oynamayı, engelli olarak görülen ve reddedilen kardeşlerimizin sesini daha uzağa daha
etkili bir şekilde duyurmayı hedefliyoruz. Bilet alan az da olsa bir katkıda bulunan tüm yardım sever insanlarımıza teşekkür ediyorum."

Geçtiğimiz hafta da güz şenliği ile özel gereksinimli çocuklara yardım toplayan Melikşah Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Merkezi gerçekleştirilen tiyatro oyunu ve konserden elde edilen geliri özel gereksinimli çocuklar için harcayacak. CİHAN
<< Önceki Haber Melikşahlı öğrenciler engelleri ortadan kaldırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER