- "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca mevzuata aykırılık tespit edildiği takdirde resmi ilan ve basın kartına ilişkin haklar ortadan kalkacak"
- "Masumiyet karinesi ve anayasaya aykırı"
Hükümetin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda görüşülerek alt komisyona gönderilen kanun tasarısı muhalefet ile gazetecileri endişelendirdi. Tasarının 7. Maddesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca mevzuata aykırılık tespit edildiği takdirde resmi ilan ve basın kartına ilişkin haklar ortadan kalkacak.
Bugün'ün haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, internet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan yasa tasarısı ile TİB Başkanı’nın soruşturma gerekçesi kullanarak basın kartını iptal ettirebileceğini belirtti. Bu gerekçe ile resmi ilanların da kestirilebileceğine dikkat çekti.
MASUMİYET KARİNESİNE AYKIRI
CHP Milletvekili Ekşi, masumiyet karinesini hatırlatarak, “Herhangi bir soruşturma başladığında muhatabı suçlu mu değil mi belli değilken, resmi ilanın bir kalemde iptal edilmesi, internet yayıncılığı yapan gazetecileri ekmeğe muhtaç hale getirebilir” dedi.
5187 sayılı Basın Yasası’nın en önemli hükmünün gazetecinin haber kaynağını koruma hakkı olduğuna işaret eden Ekşi, “Bu gazetecinin kutsalıdır. Bu getirilen tasarı TİB Başkanı’na internet gazeteciliğinde haber kaynağını sorup alma hakkını veriyor. Gazetecinin kutsalını tarumar ediyor” ifadelerini kullandı.
İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık ise, hata yapan gazetecinin veya editörün sarı basın kartının iptal edilmesinin yanlışlığına işaret etti. Özışık, “Eğer biz Basın Kanunu’na tabii hale getiriliyor isek, gazetelerde, televizyonlarda hata yapan editörlerin de basın kartının iptal edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
MESLEK HAYATII SONA ERDİRİR
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başeskioğlu da tasarının basın kartının iptal edilmesi gibi cezai yaptırımı olmayan, ancak meslek hayatını bir yargı kararına bağlamaksızın sona erdirebilecek çok ciddi sonuçları olabileceğini belirtti. Resmi ilanların kesilmesine ilişkin düzenlemelerin ise ifade hürriyetini kısıtlayıcı hususlar olduğunu kaydetti. Başeskioğlu şunları vurguladı:
“Avrupa Birliği müktesebatında trafik bilgilerinin saklanma zorunluluğu yok. Avrupa Adalet Divanı Nisan ayında iptal etti. Ama bu yasada, bu tasarıda bu düzenlemelerin var olduğunu görüyoruz. Basın hayatımızda yeni bir soluk, yeni, özgür, bağımsız bir internet haberciliği için ayakları yere tam basan bir düzenleme yapmak gerekir.”
BASIN KARTINI SİYASET İPTAL EDECEK
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise TİB gibi tamamen siyasi bir organizasyonun basın kartlarını iptal edebilecek olmasına karşı olduklarının altını çizdi. Basın kartlarının Türkiye’de Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan Basın Kartları Komisyonu tarafından verildiğini hatırlatan Bilgin, kartların iptalinin de bu yöntemle yapılması gerektiğini söyledi.
Resmi ilanların kesilmesi konusunda da yetkinin TİB’de değil Basın İlan Kurumu’nda olması gerektiğini vurguladı.
ANAYASAYA AYKIRI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, bir gazetenin basın ilan kurumundan aldığı resmi ilan kesilemediği gibi internet sitelerinin ilanının kesilmesinin de doğru olmadığını belirtti.
Tasarının basın kanununun sistematiğini bozacağına işaret eden Küçük, masumiyet karinesinin de ihlali anlamına geleceğini dile getirdi. Tasarının 7. Maddesi’nin Anayasa’nın 10. Maddesi’ne aykırı olduğuna işaret etti.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi Turgut Kazan, gazetecinin namusu olan haber kaynağına TİB’in ulaşmasının yolunun açıldığını kaydetti. Böylece, gazetecinin TİB’in denetimi altına gireceğini vurguladı. Tasarı ile resmi ilan ve basın kartı haklarını kaldırma yetkisinin de TİB’e verildiğini dile getiren Kazan, TİB’in çok tehlikeli yetkileri eline geçirmiş olacağını belirtti.