Türkiye’de basına yapılan baskılar da raporda yer aldı. Raporda 30 madde ile en çok Ukrayna'dan bahsedilirken, Türkiye 23 madde ile ikinci sırada yer aldı.
Sabah tartışılmaya başlana konu yeni ekleme ve düzeltmelerle birlikte öğleden sonra yapılan oturumlarda yapılan oylama ile kabul edildi. Sabahki tartışmalarda medyaya baskı, medya yönetimlerinin şeffaflaşması, medya patronlarına baskı, gazetecilere yönelik şiddet, iktidarların medyayı kontrol altına almak istemeleri gibi konular dile getirildi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin iki senede bir yaptığı "basın özgürlüğünün korunması" raporuna göre Türkiye geçtiğimiz yıllara oranla basın özgürlüğü konusunda kötüye gidişini sürdürüyor. Hırvat Raportör Gvozden Flego son üç raporda "Türkiye kötüye gidiyor, Türkiye eskisi gibi özgür bir ülke değil" ifadelerini kullandı.
Flego'nun hazırladığı raporda Türkiye ile ilgili 23 madde yer alırken, Samanyolu TV ve Zaman gazetesine 14 Aralık'ta yapılan baskınlar ve gazeteci Sedef Kabaş hakkında tweet attığı için dava açılması da son verilen önergelerle rapora girdi.
BASIN MENSUPLARINA BOYUN EĞDİRİLMEK İSTENİYOR
Oylamanın ardından Cihan Haber Ajansı'na konuşan Gvozden Flego, somut olaylara dayanarak bir rapor hazırladıklarını ve siyasi değerlendirmelerden kaçındıklarını vurguladı. Flego, "Edindiğimiz izlenim, Türkiye'de durumun kötüye gittiğidir." dedi. Buna örnek veren Flego, bazı gazetecilerin almaya hak kazandığı sürekli basın kartlarının verilmemesi ve bununla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılamamasını gösterdi. 14 Aralık'ta Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na yapılan baskınlar ve gazetecilerin gözaltına alınmasını da değerlendiren Flego, “Bence durum öncekinden daha şiddetli ve dışarıdan baktığımızda öyle görünüyor ki Türkiye'de önceden olduğu gibi bir basın özgürlüğü yok." ifadelerini kullandı.
Herhangi bir davada tutuklamalara ilk değil en son çare olarak başvurulması gerektiğini belirten Flego, demir parmaklıklar ardına gönderilen basın mensuplarının boyun eğmelerinin amaçlandığını vurguladı.
Rapor için yapılan oylamada CHP'li üyeler 'kabul', AK Partili üyeler ise 'ret' oyu kullandı. MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş de ret oyu kullanan üyeler arasında yer aldı.
VENEDİK KOMİSYONU'NA ÇAĞRI
Bu arada AKPM ilk kez Venedik Komisyonu'na çağrı yaparak, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerden olan Türk ceza kanunun 5651 numaralı “ internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla islenen suçlarla mücadele” kanunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olup olmadığını incelenmesini istedi.
CİHAN