Meclis'te sayısal üstünlüğün AKP'den muhalefete geçmesi ile kanun yapımı başta olmak üzere araştırma, soruşturma ve daimi komisyonlarda muhalefetin ortak tavrı belirleyici olacak.
Bugün'ün haberine göre, TBMM'de Meclis başkanlığı başta olmak üzere komisyon başkanlıklarında artık AKP tek başına belirleyici olamayacak. Başkanlar muhalefetin de taleplerine göre seçilebilecek. 3 muhalefet partisi kendi arasında anlaşabilirse AKP bütün başkanlıkları kaybedecek.
YASALAR UZLAŞMAYLA ÇIKACAK
En önemli değişim kanun yapım sürecinde olacak. Kanun tasarı ve tekliflerinin görüşüldüğü 18 ihtisas komisyonunda artık tek bir partinin dayatması olmayacak. Çıkarılacak yasalar ancak uzlaşı ile Meclis'ten geçebilecek. 24. dönemde 3 muhalefet partisinin ortak itirazına rağmen Meclis'ten geçen MİT yasası, İç güvenlik paketi, internet yasası, HSYK düzenlemesi, torba yasalar, dershane yasası, Cumhurbaşkanına örtülü ödenek gibi kanunlar muhalefetin ortak tavrı ile yeniden gündeme getirilerek değiştirilebilecek.
ORTAK İRADE BELİRLEYECEK
TBMM'de hangi yasaların görüşüleceği, hangi konuda araştırma komisyonu kurulacağı, grupların önerilerinden hangilerinin kabul edileceğine artık tek parti karar veremeyecek. Meclis'te bulunan tüm partilerin tavrı ile ortaya çıkacak çoğunluk iradesi karar mercii olacak. Böylece muhalefetin önerileri de görüşülebilecek, kanun teklifleri kabul edilebilecek.
Bakanlar hakkında verilen fezlekelerin görüşülmesi ise tek bir partinin iradesi ile engellenemeyecek.
ARAŞTIRMA VE SORUŞTURMA KOMİSYONLARI
4 eski bakan için kurulan soruşturma komisyonu veya Soma faciası gibi konularda kurulan araştırma komisyonlarında da AKP'nin üye üstünlüğü ortadan kalkacak. 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi yeniden gündeme gelebilecek. Bu komisyonların başkanlarını ortak irade belirleyecek. Kararların alınmasında yine ortak irade etkili olacak. Özellikle araştırma komisyonlarının raporlarının TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi veya gelmemesi yine çoğunluk kararıyla mümkün olacak.
ANAYASA İÇİN 2 PARTİ İRADESİ
Anayasanın değişmesi için en az 2 siyasi partinin ortak iradesi gerekecek. Bir parti artık Meclis'i istediği saate kadar çalıştıramayacak. Hiçbir parti tek başına seçim kararı alamayacak.
TEK PARTİ DÖNEMİ SONA ERDİ
26 üyeden oluşan ihtisas komisyonlarında AKP'nin 16 olan üye sayısı 12'ye düşecek. CHP 6 üye ile temsil edilmeye devam edecek. MHP ve HDP ise 4'er üyeye sahip olacak. 17 üyeden oluşan araştırma komisyonlarında AKP'nin üye sayısı 10'dan 8'e düşecek. 15 üyeden oluşan soruşturma komisyonunda 9 üye ile temsil edilen AKP'nin üye sayısı 5'e düşecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda çoğunluk muhalefete geçecek.