Milli Eğitim Bakanlığı, yönetici atamalarından kaynaklanan mahkeme kararlarını uygulamamak ve açılan binlerce davayı bertaraf etmek için sürekli yönetmelik değişikliğine gidiyor.
MEB yine yönetmeliğe yerleştirdiği maddelerle Danıştay kararlarını da yok sayarak atadığı eski görevlileri yerinde tutuyor. Aktif-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, "Maç oynanırken kural değiştirilmez." diyerek değişikliği mahkemeye taşıdı.
10 Haziran 2014'te çıkarlan yönetmelikle okul müdür yardımcılarının belirlenme yetkisi okul müdürüne bırakıldı. Sendikaların mahkemeye yaptığı itiraz üzerine yönetmeliğin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca iptal edilmesi üzerine 6 Ekim 2015'de yönetmelik tekrar değiştirilerek görevlendirme için yazılı sınav kriteri getirildi. Ancak aynı yönetmeliğin 29. maddesi 1. fıkrasının ilk cümlesine konulan bir ifade ile bu süreçte görevlendirilen müdür yardımcılarının Danıştay İDDK kararını hiçe sayarak görevde kalmaları sağlandı.
MEB tarafından 12 Ocak 2016 tarihinde Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuzla birlikte yönetici atama usulünde alışılagelmişin dışında, ender rastlanan bir uygulamaya imza atıldı. Kılavuzda kalın puntolarla "uyarı" başlığı altında, sınava başvuramayacak olanları belirlemesi sınava girecek eğitimcilerin tepkisine sebep oldu.
'YÖNETMELİKTE OLMAYAN SINIRLAMA KILAVUZLA İHDAS EDİLEMEZ'
Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, yönetmelikte bulunmayan bir sınırlamanın, kılavuzla ihdas edilemeyeceğinden dolayı kılavuzun bu hükmünün iptali için dava açtıklarını belirterek, "Daha önce yayımlanan her iki yönetmeliğin hukuka aykırı maddeleri için açmış olduğumuz davalar da halen devam etmektedir." dedi.
Zor, "Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzunda belirtildiği üzere başvurular 25 Ocak 2016 tarihinde başlamıştı. 17 Şubat 2016 Çarşamba gününe kadar devam edecek başvuru süreci içerisinde 3. gün beklenmedik bir şekilde kılavuzun tâbi olduğu yönetmelik değiştiriliverdi. Tam da 'maç oynanırken kural değiştirilmez' deyimini hatırlatırcasına." diye konuştu.
'MEB NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?'
Zor sözlerine şöyle devam etti: "27 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikteki bir değişiklikle, Danıştay İDDK kararına rağmen görevden alınmayarak ödüllendirilen müdür yardımcıları, bir dönem daha görevlendirilerek adeta taçlandırılmış oldu. İnsan, demeden edemiyor; Bu değişiklikle MEB ne yapmak istiyor? Kim bu müdür yardımcıları? Hukuka rağmen neden hukuksuzca korunuyorlar? Neden bir dönem daha görevlendirilecekler? Yoksa sınav kazanamayacaklarından mı endişe ediliyor? Yönetmeliğin bu şekilde değiştirilmesini kim ya da kimler istiyor?"
'HERKES SINAVA GİRSİN'
Yönetici olarak görev almak isteyen herkesin bu sınavlara başvurmasını tavsiye eden Zor şöyle konuştu: "Bu değişiklikler, aslında müdür yardımcılığı sınavına başvurmayanlara başvurmak için, hazırlananlara ise daha sıkı hazırlanmak için teşvik edici bir unsurdur. Zira Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Samsun'da şu anda 13 Müdür Başyardımcılığı ve 266 adet müdür yardımcılığı kadrosu boş ve bu yıl sonunda da görevi sona erecek olanlarla birlikte bu sayı daha da artacak. Boş müdür yardımcılığı kadrolarına bu yıl sadece yazılı sınav puan üstünlüğüne göre görevlendirme yapılacağından dolayı, müdür yardımcısı olmak isteyenler mutlaka bu yıl sınava girmeli ve yüksek puan alarak bu kadrolara talip olmalıdırlar."
CİHAN