İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Diyarbakır Çocuk Hakları Komisyonu yöneticisi Zehra Bildirici, Türkiye'de çocuk hakları konusunda hala ciddi ihlaller yaşandığını söyledi.
Bildirici, "Çocuk tutuklular ve Çocuk Cezaevleri konularında ciddi hak ihlalleri yaşanmaktadır. Çocuk cezaevlerinin varlığı kendi başına problemli bir durumken bu cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve ihlallerin doğurduğu travmalar bu problemli durumu daha da aşılamaz bir hale getirmektedir. Başta Pozantı, Maltepe, Şakran, Muğla ve Antalya çocuk cezaevlerinin koşulları olmak üzere Türkiye'deki diğer çocuk cezaevlerinde yaşanan trajik vakıalar çocuk cezaevlerinin varlığının bir kez daha sorgulanması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Meydana gelen bu hak ihlalleri çok önemli boyutta ve çocukların yaşamı ve gelecekleri için de tehlikeli neticeleri barındırmaktadır. Çocuklar için adalete evet, ihlallere hayır." dedi.
Mazlumder Diyarbakır Şubesi, 20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü' sebebiyle basın toplantısı düzenledi. Yenişehir ilçesi dernek binasında yapılan açıklamaya, dernek üyeleri katıldı. Mazlum-Der Diyarbakır Çocuk Hakları Komisyon yöneticisi Zehra Bildirici, 2009 yılından bu yana 'çocuk cezaevlerinde' artan intihar, istismar, kötü muamele ve çocuk psikolojisini derinden etkileyen durumlara rağmen çeşitli illerde yeni çocuk cezaevlerinin yapılmasının planlanması kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.
Verilere göre dünya üzerinde eğitim hayatından uzaklaştırılmış 168 milyon civarında 'çocuk işçi' bulunduğu ve bu çocukların 85 milyonu sağlıksız ortamlarda çalıştığı kaydeden Bildirici, "Yine bu çocuklar kölelik veya çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini yerine getirmektedir. Bununla birlikte çocuk işçiliğinin en yaygın olduğu ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda yer almaktadır. Özellikle Kürdistan'ın çeşitli illerinden Türkiye'nin metropol şehirleriyle tarım kentlerine yaşanan mevsimlik iş göçlerindeki çocuk işçilerinin sayısı oldukça fazladır. Tarım sektöründe çalıştırılan çocukların yaşları 11'e kadar düşmektedir." şeklinde konuştu.
Türkiye'de meydana gelen vahim çocuk hakları ihlallerinden biri de 'çocuk istismarı' olduğunu vurgulayan Bildirici, Türkiye'nin, dünyada çocuk istismarı sıralamasında üçüncü olduğunu kaydetti. Bildirici, sözlerini şöyle tamamladı: "Her yıl istismara uğrayan çocuk sayısının yüzlerle ifade ediliyor olması meselenin vahametini göstermesi bakımından çarpıcıdır. Son örneğini Diyarbakır'da gördüğümüz, kendini subay olarak tanıtıp biri 15, diğerleri 14 yaşındaki 3 çocuğu evine götürerek kendilerine uyuşturucu madde verip istismar eden sanık hakkında, suça konu çocuk mağdurların rızalarının olduğundan bahisle sadece 10 yıl hapis cezası verilmesi gibi birçok ceza davasında vahim kararlar verilmekte ve çocuk istismarcıları adeta ödüllendirilmektedir. Bu tür yargılamalarda büyük ölçüde mağdur çocukların maddi ve manevi menfaatleri göz önünde bulundurulup suçluları caydırıcı cezalar verilmeli ve ceza yasaları tekrar düzenlenmelidir." CİHAN