ŞANLIURFA (CİHAN)- Çözüm sürecinde yaşanan son gelişmeler bölgede umutların yeniden yeşermesine vesile oldu. Öcalan'ın PKK'yı silah bırakmak üzere olağan üstü kongreye çağırmasını olumlu bulan Güneydoğu'daki STK'lar sürecin politik hesaplara kurban edilmesi endişesini taşıyor. Konu ile ilgili Mazlum-Der Şanlıurfa Şubesi basın açıklaması yaptı. Dernek Şanlıurfa Şube Başkanı Meral Dervişoğlu'nun Bahçıvan İş merkezi önünde yapılan açıklamada gelişmeleri olumlu değerlendirdiğini, ancak kaygılarını atlatamadıklarını ifade etti.
"Barışa ve sürece dair umutların tükenmeye yüz tuttuğu bir anda böyle bir açıklamanın yapılması, yeniden umutlanmamıza vesile olmuş, ancak kaygılarımızı gidermeye yetmemiştir." diyen Dervişoğlu, "Bu kaygılarımızın başında, önceki benzer girişimlerin iç politika ve seçim süreçleriyle ilişkilendirilmesi ve seçim kaygılarından dolayı atılması gereken adımların hep seçim sonralarına ertelenmesi suretiyle sürecin hız kesmesine neden olmasıdır." şeklinde konuştu.
Toplumsal barışın, politik hesaplar üzerinde tutulmasını ve öncelikli konuma sahip olduğu bilinci ile hareket edilmesini oldukça önemsediklerinin altını çizen Dervişoğlu, Önümüzdeki süreçte; Tarafların öncelikle ve özellikle toplumu ayrıştıran, öteleyen, şiddete teşvik eden, diğer tarafı aşağılayan, barış kelimesinin ciddiyetinden uzak söylemleri bir an önce terk etmesi gerektiğini vurguladı.
Tarafların karşılıklı güven artırıcı politikaların geliştirilmesi, tarafların üzerlerine düşen yükümlülükleri zaman geçirmeksizin yerine getirmesinin gerekliliğine değinen Dervişoğlu, "Silahlara veda edilmesinin anlamlı olması, nihai amacına ulaşması ve çatışmasızlık sürecinin devamlı olabilmesi için silahları ortaya çıkaran sebeplerin iyi tahlil edilmesi ve bu sebeplerin bütünüyle ortadan kaldırılmalıdır." ifadelerini kullandı.
"İÇ GÜVENLİK PAKETİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Meral Dervişoğlu yaptığı açıklamada iç güvenlik paketinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Olası provokasyonlar için sağduyulu davranılması önerisinde bulundu. Dervişoğlu, şu söylemlerde bulundu: "yapılacak olan provokasyonların önüne geçilmesi için sadece güvenlik güçlerinin değil, tüm tarafların öldürme, yaralama, yakma, yıkma, yıldırma vb. eylemlerden uzak durması, silah bırakma sürecinde, silah bırakanların eşit bir vatandaş olarak topluma katılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, iç güvenlik paketi adıyla TBMM'de görüşülen torba yasanın yeniden gözden geçirilmesi, 'Darbe Anayasasını' yamalama çabalarına son verilmesi, bu sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından büyük önem taşımaktadır."
CİHAN