MASAK'tan esnafa: Niye 1750 dolar yolladın?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Eylül 8 2018
''Dolar taşımak, dövizle ödeme yapmak neredeyse hıyanet-i vataniyeden sayılacak. Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan fırsatını bulsa böyle bir kararname de yayımlayacak.''
MASAK'tan esnafa: Niye 1750 dolar yolladın?

Semih Ardıç / TR724
MASAK’TAN ESNAFA: NİYE 1.750 DOLAR YOLLADIN?

Maliye Bakanlığı uhdesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) nelerle meşgul oluyor tahmin edemezsiniz.

MASAK’ın kuruluş gayesi kara para aklanmasına mani olmak ve vergi kaçakçılarının defterini dürmek şeklinde hülâsa edilebilir.

ANADOLU’DA BİR ŞEHİR…

İki ay evvel MASAK’ın karıştığı bir vaka var ki evlere şenlik. Güler misin, ağlar mısın? Denilecek kadar garabet var olup bitenlerde.

Anadolu’da sanayi şehirlerinden birinde geçiyor hikâye. Orta ölçekli bir firma mal aldığı firmaya banka üzerinden 1.750 dolar para transferi (EFT) yapar. Her seferinde böyle çalıştıkları için ilave bir işlem ya da beyanda bulunmaz firma.

NASIL OLUR?

Aradan iki hafta geçer ve karşı taraf ödemenin hâlâ yapılmadığını bildirir. Nasıl olur? Ödeme vadesinde yapılmıştır.

EFT’nin dekontu e-posta ile hemen karşı tarafa yollanır. Alacaklı firma dekontu görünce ödemenin yapıldığına ikna olsa da mesele çözülmez. Zira para kendi hesabına geçmemiştir.

İşin içinden çıkamayınca iki taraf bankanın yolunu tutar. Çay ikramını müteakip sebeb-i ziyaret ifade edilir.

Memur bilgisayarda birkaç işlem yapar. İki firmanın sahibi o esnada bankada hiç ummadıkları bir cevapla karşılaşır: “Parayı MASAK bloke etmiş.”

Borçlunun da alacaklının da devlete herhangi bir borcu yokken para niye bloke edilir ki!

MASAK’A MÜRACAAT EDİLİR

Bankadaki müzakereden netice alınamayınca MASAK’a müracaat edilir. MASAK 1.750 ABD Doları’nın niye TL değil de döviz olarak EFT yapıldığına fena takılmış.

Maksatları ne imiş? Döviz mi kaçırıyorlar? TL’ye darbe mi yapıyorla

Bu haberler de ilginizi çekebilir