Manisa Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Sadık Özkasap, global ekonomideki dalgalı seyir, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sıkıntılar ve Ortadoğu'da artan güvenlik risklerinin. ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları'nın ikincisini çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, pamuk, tütün, sebze ve meyve üretimi başta olmak üzere önemli bir tarım şehri, aynı zamanda Türkiye'nin sanayileşmede en öncü şehirleri arasında yer alan Manisa'da düzenledi.
Toplantıda konuşan MTB Başkanı Özkasap, iş dünyası için zor geçeceği düşünülen 2016 yılında, her zorluğa rağmen ihracatçıların, ihracat odaklı ekonomik büyüme ve cari açığın giderilmesi çabalarının devam edeceğini ifade etti. Ege Bölgesi'nin katkısının ise Türkiye ekonomisine her zamanki büyük ve lokomotif güç niteliğinde olacağını belirterek, "Ege Bölgesi'nin ihracatını arttırmak için marka, tasarım ve ürün çeşitliliğine yatırım yapmamız gerekiyor." dedi. Ege'nin, Marmara'dan sonra sosyoekonomik gelişmişlik açısından ikinci sırada bulunduğunu aktaran Özkasap, "Bölgenin gelişmişliği ve sektörel çeşitliliği, aynı zamanda Ege Bölgesi üzerindeki beklentileri de yükseltiyor. Bu kapsamda Ege Bölgesi'nin ihracatçı firma sayısını arttırma, marka ve tasarım oluşumları ile ihracata yönelik üretim çeşitliliğini KOBİ'ler seviyesinde genişletme, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji içeren malların üretimini arttırma ve yeni pazarlara ulaşmada işbirlikleri gibi konularda sahip olduğu ulaşım, sermaye, hammadde, işgücü ve nitelikli insan kaynakları gibi imkanları etkin şekilde kullanmaya devam ederek, ülke ihracatındaki payını milli hedefler doğrultusunda yükseltmesi de gerekiyor. Bugüne kadar elde edilen başarılar, bu salonda bulunan ihracatçılarımız sayesinde oldu. Yeni hedefler ve başarılar da yine sizlerin özverili ve en iyiyi yakalayan çalışmalarınızla mümkün olacak." diye konuştu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit ise Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)'nin beş etapta 22'si yüzde 100 yabancı sermayeli, 12'si yabancı ortaklı 175 firmaya ulaştığını söyledi. Manisa'nın, İzmir'den sonra Ege Bölgesi'nde en çok ihracat yapan il olduğunu kaydeden Girit, "Manisa, 2015 yılı sonu itibariyle 3 milyar 916 milyon dolar ihracat, 3 milyar 286 milyon dolar ithalat rakamıyla 7 milyar doları aşan dış ticaret hacmine sahip bir ilimiz. Manisa'nın gurur duyacağı bir diğer özelliği ise dış ticaret fazlası veren bir ilimiz. İhracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 119. Bu anlamda Türkiye'nin diğer illerine örnek bir şehir." dedi.
Manisa'nın, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan yedinci il olduğunu belirten Bedri Girit, "Manisa, 2015 yılında 183 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Manisa'nın ihracatına sektörler bazında baktığımızda ise sanayi ürünleri ihracatı 3 milyar 390 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatı 527 milyon dolar. Manisa ar-ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayı özümsemiş çok sayıda firmanın yatırım yaptığı bir ilimiz. Bu nedenle Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmada Manisa'yı, bugünkünden çok daha iyi bir noktada göreceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.
Toplantıya TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nilgün Aksoy ve Manisalı ihracatçı firmaların temsilcileri de katıldı. CİHAN