Manisa'nın genç nüfus oranının Türkiye ortalamasının altında, yaşlı nüfus oranının ise ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi. Taşfabrika'da düzenlenen, ilin sağlık istatistikleri bilgilendirme toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Manisa'nın nüfusunun 1 milyon 367 bin olduğunu söyledi. 0-14 yaş nüfus oranının 20,09, Türkiye ortalamasının da 24,3 olduğunu aktaran Kaplan, buna göre genç nüfusta, Türkiye ortalamasına nispeten azalma olduğunu kaydetti. Manisa'nın 65 yaş üzeri nüfus oranının ise Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bilgisini veren Kaplan, "Buradan şu sonuç çıkıyor, Manisa yaşlı bir nüfusa sahip ilimiz. Burada en önemli noktalardan birisi de doğurganlık hızımız. Doğurganlık hızı Türkiye ortalaması yüzde 2,2, yani doğurganlık hızı 2,1 ve 2'nin altına düştüğü zaman toplum yaşlanıyor demektir. Manisa'da çocuk sayımız az, ailelerin ortalama iki çocuğu var. Eğer biz böyle gidersek batı toplumları gibi olacağız, yaşlı bir nüfusumuz olacak." dedi.
Bunun getireceği fazladan çok yükler olacağını belirten İl Müdürü Kaplan, "Ne olacak? SGK sıkıntıya düşmüş olacak. Hastanelerdeki yoğun bakım yatak kapasitesini arttırmak zorunda kalacağız. Yaşlı bakım ünitelerini arttırmak zorunda kalacağız. Üretimde genç nüfusumuz olmadığı için bununla ilgili sıkıntılar yaşayacağız. O açıdan doğurganlık hızımızın 1,93 olması, bizim şimdiden belli tedbir almamız konusunda sinyal veriyor. Bu önemli bir veridir. Doğurganlık hızımızı arttırmamız lazım. Bir çocuk, iki çocuk ile doğurganlık hızını toparlamamız biraz zor gibi görünüyor. Birincisi, genç nüfusumuzu muhafaza etmemiz lazım. İkincisi, en önemli şey sağlıklı yaşlanmayı yakalayabilmemiz lazım, yani bağımlı yaşlılıktan bağımsız yaşlılığa doğru götürebilmemiz lazım." diye konuştu.
Manisa'da doğumların yüzde 99,9'unun sağlık kurumlarında olduğunu da değinen Metin Kaplan, artık evde doğum yapılmadığını söyledi. Kaplan, "Riskli gebelikler olduğu zaman onlar, ulaşım problemi olan Doğu ve Güneydoğu gibi yerlerde Sağlık Bakanlığı tarafından, özellikle anne otelleri oluşturuldu. İlimizde ciddi manada ulaşım problemi olmadığından ve acil sağlık hizmetleri her tarafa yakın olduğundan dolayı böyle bir sıkıntımız yok." dedi.
'SEZARYEN DOĞUM BEBEK İÇİN DAHA SAĞLIKLI DEĞİL'
Manisa'da sezaryen doğum oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Sezaryen oranları devlet hastanelerinde yüzde 40 fakat özel hastanelerimizde yüzde 81,8. Biz Sağlık Bakanlığı olarak normal doğumu teşvik ediyoruz, çünkü sezaryen, normal bir doğum şekli değil. Sezaryen, riskli gebeliklerin başlangıcı olabilecek bazı olayları tetikleyebilir. İkinci, üçüncü, dördüncü gebelikler sezaryende daha riskli. Sezaryende iyileşme süresi daha uzun. Çocuk için daha sağlıklı değil. O açıdan sezaryen oranını düşürme konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sezaryen girdabından, sezaryen kolaylığından uzaklaşmamız lazım." diye konuştu.
Sezaryen talebinin artık ailelerden geldiğinin altını çizen Kaplan, hamilelerin, "Ben sezaryen olmak istiyorum, normal doğum yapmak istemiyorum." dediğini aktardı. Burada önemli olanın toplumda bilinç oluşturmak olduğunu dile getiren Kaplan, "Anne adayı gebelerimizin, mümkün olduğu kadar normal doğuma kendisini hazırlaması lazım. Eğer bunu hazırlayamadığı zaman, 'Ben sezaryen olacağım, korkuyorum.' dediği zaman olmuyor. Bu biraz çalışmamız gereken konu. Sezaryen oranlarımız yüksek, sezaryen oranları düşürmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Kaplan, Manisa'da 2014 yılında toplam 19 bin 677 doğum olduğunu, bunun 9 bin 37'sinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı, 9 bin 13'ünün özel, bin 627'sinin de üniversite hastanelerinde yapıldığını söyledi. Bu doğumlardan 3 bin 511'nin devlet hastanelerinde sezaryenle, 6 bin 996'sının özel hastanelerde sezaryenle ve bin 117'sinin de üniversite hastanesinde sezaryanle yapıldığını ifade etti. Kaplan, 2014'te devlet hastanelerinde 5 bin 369, özel hastanelerde bin 838 ve üniversite hastanesinde 509 normal doğum olduğunu bildirdi. CİHAN