Manisa'da 33 bin dekar alanda organik üzüm üretiliyor


MANİSA (CİHAN)- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da en çok üretilen organik tarım ürününün üzüm olduğunu bildirdi. İlde 33 bin dekar alanda organik üzüm yetiştirildiğini kaydetti. Manisa'da toplam 140 bin dekar alanda organik tarım üretimi yapıldığını dile getiren Çebi, bu alanda uğraşan kişi sayısının da 2 bin 280 olduğunu bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından kabul edilen "Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı" projesinin toplantısı, Şehzadeler Ziraat Odası'nda yapıldı. Burada konuşan İl Müdürü Çebi, bugün Türkiye'de 703 bin hektar alanda, 1 milyon 600 bin tonun üzerinde organik tarım ürünü yetiştirildiğini söyledi. Manisa'da da 140 bin dekar alanda organik tarım yapıldığını aktaran Çebi, Türkiye'deki organik ürün üretiminin yüzde 2'sinin Manisa'da olduğunu ifade etti. Üretim bakımından Manisa'nın yedinci sırada bulunduğunu, organik üretim yapan kişi sayısının da 2 bin 280 olduğunu belirtti. Organik tarımla uğraşan kişi sayısına göre Manisa'nın Türkiye genelinde sekizinci sırada yer aldığı bilgisini veren Çebi, "Bu da bize şunu gösteriyor, daha az alanda daha yüksek miktarda ürün elde ediyoruz. Bu bizim tarımsal açıdan topraklarımızın, iklimimizin ne kadar verimli olduğunu gösteriyor. Bunun için de geliştirdiğimiz bu projeyle birlikte ilimizdeki küçük bölgeler veya havzalar bazında ne tür bir ürün üreteceğiz ve bu ürünün eylem planı ne olacak ve bunun stratejisi nedir, bunu ortaya koyacağız. Bu bölgelerde tarımsal ürünlerin haritasını ortaya koymuş olacağız ki bu da bize önümüzdeki yıllarda bir ışık olacak." dedi.

Manisa'nın, Ege Bölgesi'nde yine alan bakımından üçüncü sırada olmasına rağmen üretim bakımından ikinci sırada olduğuna değinen Hasan Çebi, "İlimizde en fazla üretilen organik ürünlerin içerisinde bağcılık birinci sırada yer alıyor. 33 bin dekar alanda sadece organik üzüm üretimi yapılıyor. 140 bin dekar alanda organik tarım ürünü üretimi yapılıyor ve bunlarla uğraşan 2 bin 280 kişi bulunuyor. Biz bunu daha geliştirmek, daha toplulaştırmak, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarıyla beraber ilimizde veya ülkemizde bu işin ticaretini yapan büyük firmalarla birlikte ilimizde üretilen ürünlerin yurtdışına satışını daha kolaylaştırmak, ihracatını daha kolaylaştırmak veya yurtiçinde bu ürünün organik tarımsal ürünlerin daha fazla pazarlanmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Manisa'da işlenmeyen tarım arazileri olduğunu da belirten İl Müdürü Çebi, "Çünkü 5 milyon 130 dekarlık bir tarımsal arazimiz mevcut. Bunda üretim yapmaktayız. Genel olarak hatlarına baktığımız zaman yaklaşık olarak 910 bin dekarlık alanda sadece zeytinciliğimiz var. Zeytincilik, ilimiz için çok önemli bir katma değer sağlamaktadır. Bunun yanında en fazla katma değeri bağcılıktan elde etmekteyiz ki 755 bin dekar alanda bağcılık yapılıyor. Bağcılık, her yıl alan olarak bir miktar artmaktadır. Bazı yıllar çok düşük fiyat olmasına rağmen ki bu yıl öyleydi ama geçen yıl üzüm aşırı derece pahalıydı ama bunun bir dengelenmesi lazım. Bunun için de yaptığımız bir proje var ve proje, kuru üzümde farkındalık projesi. Türkiye'de ilk kez bütün okullarda kuru üzüm dağıtılacak. Üzümümüze tüketim açısından bakmıyoruz, sağlık açısından çok önemli bir şey, çünkü çocuklarımızın gelişmesi için çok önemli bir konu. Çocuklarımız her gün en azından bir miktar üzüm yemiş olacaklar. Böylece çocuklarımızın beyin ve zeka gelişmelerine çok büyük etkisi olacak." şeklinde konuştu.

Organik tarım için çiftçilere geçen yıl 139 bin hektar alanda yaklaşık 4 milyon 300 bin lira destek verdiklerini de kaydeden Çebi, miktarın bu yıl itibariyle artacağını ve dekar başına 70 lira vereceklerini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Manisa'da 33 bin dekar alanda organik üzüm üretiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER