Antalya Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, bölgede Rus turist eksikliğinden en az etkilenen turizm destinasyonunun Manavgat olduğunu söyledi. Sözen, "Bölgemizde geçen yıla göre turist kaybı yüzde 14. Rus turizm azlığı bunda en önemli faktör." dedi.
Başkan Sözen, düzenlediği basın toplantısıyla bölgedeki yatak kapasitesi ve turizm sezonunun gidişatıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Belediye hariç Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli Manavgat destinasyonunda yatak kapasitesinin 250 bin olduğunu belirten Sözen, bu rakamla ülkenin en büyük turizm destinasyonuna sahip olduklarını kaydetti. Bölgede turizm sektörünün 60 bin kişiyi istihdam ettiğine dikkat çeken Sözen, sezon başındaki Rus turizmindeki kaybın Manavgat turizmini de olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Manavgat'a yıllık 4,5 milyon turistin tatile geldiğini vurgulayan Sözen, "Bu sezon Antalya'daki Rus turist eksikliğini bölge turizmini de olumsuz etkiledi. Bölgemizde Rus turist azlığına bağlı yüzde 14 oranında kaybımız var. Sezonu en az hasarla atlatmak için bölgedeki turizmciler ve tur operatörleriyle sık sık bir araya gelerek değerlendirme yapıyoruz. Bölgemizde turist çeşitliliğinin fazla olması Rus turizminin ağırlıklı olduğu Kemer ve Alanya ilçelerine göre kaybımız az oldu. Rus turist ağırlıklı Alanya ve Kemer destinasyonlarındaki kayıp bölgemize göre kat kat daha fazla. Bölgemizde başta Almanlar olmak üzere Avrupa, İskandinav ülkeleri ve diğer milletlerden turistlerin tatil yapması diğer bölgelere göre kayıplarımız daha az. Yüzde 14'lük kaybın ağustos ayında da süreceğini tahmin ediyoruz. Antalya'ya gelen turistin üçte biri Manavgat'ta konaklıyor. Manavgat ülke ekonomisine turizmden yıllık 5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor." diye konuştu.
Manavgat'ın artık dünya turizminde marka olduğunun altını çizen Sözen, verimli tarım arazileri, çevre, doğal alan, pazar planlaması doğru bir şekilde yapıldıktan sonra yatak artışının bir dezavantaj değil, avantaj olacağını söyledi. Manavgat'ın birinci gelir kapısının turizm olduğunu dile getiren Sözen, turizm şehrinde 25 bin esnafın geçiminin birinci dereceden turizmden sağladığını ifade etti.
Turizm sektöründe muhtemel krizlere karşı zamanında önlem almak için 'turizmin bir devlet politikası' haline gelmesi gerektiğini ve artık ülkede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nında bir turizm politikasının olması gerektiğinin altını çizen Sözen, "Artık ülkemizde turizm politikalarının gözden geçirilme zamanı geldi. Turizmde anlayış değişikliğine gidilmeli ve turizm sadece turistin beş yıldızlı bir otelde tatil yapması ve ülkesine dönmesi olarak görülmemeli. Her şey dahil sistemi yeniden gözden geçirilmeli ve eksiklikleri ve fazlalıkları yeniden gözden geçirilmeli." ifadesini kullandı.
Manavgat'ın 64 kilometre sahil bandına sahip olduğunu ve bunun kıymetine dikkat çeken Sözen, bölgede turizmin 7 aydan 12 aya çıkması içinde kitle turizmi yatırımları yanı sıra alternatif spor, sağlık, kongre ve eko turizmi yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Alternatif turizmde de Antalya'nın en ayrıcalıklı yerinin Manavgat olduğunu belirten Sözen, bunlardan birininde bakanlık tarafından planlaması yapılan Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi olduğunu sözlerine ekledi.
Her yıl Manavgat'a gelen 4,5 milyon turistin yüzde 52'ni Almanlar, yüzde 28'ni Ruslar, yüzde 6,7'ni İngilizler, yüzde 4,5'ni Hollandalılar, yüzde 3,7'ni İskandinav ülkeleri ve diğer milletler oluşturuyor. CİHAN