İddianamede, tutuklu avukat Turan Canpolat, “6 Ocak’ta bana gelip ‘tehdit, şantajla suç uyduran kamu görevlilerinden şikayetçiyim’ diye vekalet veren Mehmet Tanrıverdi’den 21 gün son tehdit ve şantaj ifadesinin alındığını ifade etti.
Malatya'da sözde paralel devlet yapısı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 10'u tutuklu 33 sanık hakkında iddianame hazırlandı. Cumhuriyet Savcısı Aziz Yaşar Yetkinoğlu tarafından hazırlanan 171 sayfalık iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, 10 tutuklu 33 kişiye ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet’ suçları yöneltildi. İddianamede terör örgütü nitelendirmesine karşın bir tek terör faaliyeti örnek verilmemesi dikkat çekti. Fethullah Gülen’in bazı vaazlarından cımbızlanarak alınan cümlelerin iddia edilen sözde örgüte delil olarak sunulduğu iddianamede, yapının gönüllülük esasıyla bir takım gelirlerinin bulunduğuna yer verildi. Hali hazırda birçok sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmalar suçmuş gibi gösterildi.
Sözde yapının adam kazanmak için Türk toplumunun genel karakteri olarak örnek verilen misafirperverliği kullandığı iddia edildi. Yani ikram-izzet-ziyafet yöntemleri suçmuş gibi sunuldu.
TEHDİT, BASKI VE ŞANTAJLA İFADEMİ ALDILAR DEMİŞTİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmasındaki tanık ve müştekilerin ifadelerinden örneklerin gösterildiği iddianamede, şüphelilerden Mehmet Tanrıverdi'nin ifade vermek istediğini belirterek, emniyete gelmesi üzerine soruşturmanın başladığı aktarıldı.
Halbuki Mehmet Tanrıverdi’nin emniyete ifade vermeden önce, bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan avukat Turan Canpolat’a 5 Ocak’ta baskı ve tehdit edildiğine yönelik ifade vermek istediği için gittiği ortaya çıkmıştı.
Tanrıverdi, kendi el yazısıyla “Sayın Şahsıma iftira atanlardan, benim şahsım üzerinden başka şahıslar için sahte delil ve suç uyduranlardan, bunlar için tehdit, şantaj, menfaat temini yoluyla aslı astarı olmayan ifadeler alan ve bunu benim aleyhime kullanmak isteyen, bu ifadelerle masum insanlara iftira atan şahıslardan ve devlet görevlilerinden şikayetçiyim. Bunlar hakkında suç duyurusunda bulunmanızı, tazminat davası açmanızı rica ediyorum” ifadelerini kullanmıştı
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ORTAYA ÇIKARMIŞTI
Avukat Turan Canpolat'ı cezaevinde ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Canpolat'ın anlattığı çaycı Mehmet Tanrıverdi’nin 29 Ocak'ta yeniden ifadeye çağrıldığını ve notere götürülerek azil name imzalatıldığı, buna ilişkin kamera kayıtları bulunduğu ve silinme riski olabileceği şeklindeki beyanlarını kamuoyu ile paylaşmıştı.
ÖNCE ÜZERİMDEN MASUM İNSANLARA İFTİRA ATANLARDAN ŞİKAYETÇİYİM DEDİ, SONRA İFADE DEĞİŞTİRDİ
İddianamede, halen tutuklu bulunan avukat Turan Canpolat’ın ifadeleri dikkat çekti. 29 Ocak’ta ifadesi alınan Canpolat, tanık olarak ifadesi alınan çaycı Mehmet Tanrıverdi’nin iradesinin yerinde olmadığını, kendisinin baskı ve tehdit altında olduğunu anlatan Canpolat, şahsın 6 Ocak’ta kendisine gelerek vekalet verdiğini açıkladı. Kendilerine ‘neden’ diye sorduğunda, hesaplarındaki para hareketlerinden dolayı ismini veremeyeceği bazı emniyet görevlilerinin kendilerinden zorla ifade almak istediğini söylediklerini anımsatan Canpolat, özellikle şüpheli Mehmet Tanrıverdi’yi çok korkmuş bir halde olduğunu gördüğünü, şahsın kendi el yazısıyla “Size verdiğim vekaletnameden dolayı, şahsıma iftira atanlardan, benim şahsım üzerinden başka şahıslar için sahte delil ve suç uyduranlardan, bunlar için tehdit, şantaj, menfaat temini yolu ile aslı astarı olmadan ifadeler alan ve bunu benim aleyhime kullanmak isteyen bu ifadeler ile masum insanlara iftira atan şahıslardan ve devlet görevlilerinden şikayetçiyim, bunlar hakkında suç duyurusunda bulunmanızı tazminat açmanızı rica ederim" içerikli vekalet verdiğini bildirdi.
Tanık Tanrıverdi’nin aslında bu tarihlerde ifadesinin alındığını, ancak istenilen düzeyde olmadığı için o tarih itibarı ile o tarih işleme konulmadığını aktaran Canpolat, kişinin kendisine vekalet vermesinin ardından tam bundan 21 gün sonra ifadesinin baskı, tehdit, şantaj veya menfaat temini yolu ile yeniden alındığını, bunun delilinin bu şahsın kendi el yazısını taşıyan dilekçesi olduğunu kaydetti.
Halen 11 kişinin arandığı, 5 kişinin adli kontrol, 5 kişinin de ifadelerini ardından serbest bırakıldığı soruşturmada Z.I, G.G, S.S, K.K, M.E, Y.Y, T.C, T.A, K.Ö, H.K. tutuklu bulunuyor. Bu arada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulünün ardından tutuklu sanıklardan N.K. ve H. O'nun tahliyesini hükmetti.
Haklarında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet’ suçlamaları bulunan 10'u tutuklu 33 kişi hakkındaki iddianamede, şüpheliler hakkında 10 yıldan 20 yıla kadar hapis istendi. İddianamede Mehmet Tanrıverdi hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edildi.