Mahkemelerin ağır iş yürüne 'arabuluculuk sistemiyle' çözüm


Hukuk davalarında taraflar arasındaki uyuşmazlığın tarafsız bir üçüncü kişi desteğiyle mahkemeye başvurmadan veya mahkeme sırasında çözebilecekleri alternatif bir yöntem olan arabulucuk sistemiyle ilgili Adana Adliyesi'nde yeni bir birim faaliyete geçti. Adana Adliyesi Arabuluculuk Merkezi, Sakarya Mahallesi, Turhan Cemal Beriker Bulvarı'ndaki ek hizmet binasında açıldı.

Törene katılan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, uzayan yargılamadan hemen herkesin şikayetçi olduğunu belirterek, "Bu anlamda baktığımızda arabulucuk hızlı adalettin adıdır."dedi. Uyuşmazlığa düşen tarafların bu yöntemle, uyuşmazlıklarını bazen bir günde, bazen iki günde bazen bir haftada çözebildiğini dile getiren Öztatar, bu kadar hızlı bir şekilde adalete erişmenin yolu olduğu için arabuluculuğu çok önemsediklerini kaydetti.

Altı aylık eylem planı çerçevesinde bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları da dahil olmak üzere miktar belirlemeksizin 21 Haziran'a kadar zorunlu olarak arabulucuk sistemine gidileceğini anlatan Hakan Öztatar, şunları kaydetti: "Böylece yaklaşık 400 bin dosya önce arabulucuların marifetiyle çözümlenmeye çalışılması, daha sonra mahkeme yoluna gidilmesi sağlanması istenmekte. Amacımız uzuyuşmazlığın tarafı olan insanların sorunlarını barışçıl, daha kısa sürede kolay ve ekonomik bir şekilde çözümlemesini sağlamaktır. Eğer bu sorun çözülmez ise son çare olarak dava yoluna gitmelerini gündeme getirmektir. Bu şekilde davaların bir şekilde davaların yığılmasını ve fazlalaşmasını önlenmesi hedeflenmektedir."

Amerika'da 1970'lerde, Avrupa'da 1980'lerde başlayan arabulucuk sisteminin Türkiye'de geç kabul edildiğini ifade eden Öztatar, "Ama hızlı bir şekilde, bizim toplumuza uygun arabulucuğu uygulamak istiyoruz. Böylelikle sorunların barışçıl biçimde çözülmesini istiyoruz. İngiltere'de 1.5 milyon uyuşmazlık var. Yaklaşık bizim kadar. Bu uyuşmazlıkların yüzde 98'i alternatif çözüm yöntemleriyle hallediliyor. Uzlaşma, sulh, arabulucuk, tahkim gibi. Sadece yüzde 2'si mahkemelere gelmekte. Yani İngiltere'de 30 bin dosya mahkemelere gidiyor." şeklinde konuştu.

"ARABULUCUK SİSTEMİNDE BAŞARI ORANI YÜZDE 98"

Arabuluculuğun Türk halkının örf, adet ve kültüründe olan bir sistem olduğunu açıklayan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: "Arabuluculuğun hukukçular eliyle ve hukuki bir düzende yapılması önemli. Yapılan anlaşmanın daha sonra mahkeme tarafından kabul edilmesi ve daha sonra bir mahkeme hükmü haline gelmesi önemli. Üç, dört yılda elde edeceğiniz bir mahkeme hükmünü arabulucuk sistemiyle belki bir haftada elde edilebilir. Bugün işçi ve işveren davaları için gidiyoruz. Adana'dan işçi ve işverenlere sesleniyorum: Davanız devam etse de gelin arabuluculuk merkezlerine başvurun. Çok daha kısa sürede sorununuzu çözdüğünüzü göreceksiniz. Şu anda biz bin 200 işçi, işveren uyuşmazlıklarını çözdük. Buradaki başarı oranımız yüzde 100. Toplamda ise başarı oranımız yüzde 98. Yani arabuluculuğa başvuran her 100 vatandaşından 98'i bu müesseseden fayda elde etmiş durumda. Bu anlamda arabulucuğu çok önemsiyoruz."

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise 'alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemin' hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını hatırlattı. Yeldan, "Uzun emekler verilerek hazırlanan arabuluculuk uygulamasında, problemlerin çözüm noktası dostluktur. Bu uygulamayla, hukuk davalarında, içinde bulundukları uyuşmazlık nedeniyle sorunlar yaşayan ve gerilen taraflar bir araya getirilerek; karşılıklı anlayış, saygı ve sevgi çerçevesinde, alternatif çözüm önerileriyle, 'kaybedeni olmayan' şekilde çözüme gidilecek. Bu bağlamda arabuluculuk, adalet sistemimizde rahatlama sağlayacağı gibi tarafların da hem maddi yönden hem de zamandan kazanmalarını sağlayacak." diye konuştu.

Adana Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Tuğçe Nermin Türk, yaklaşık bir yıl önce faaliyete başladıklarını ifade etti. Bu sürede güzel işlere imza attıklarını belirten Türk, "Merkezimiz kurulduktan sona arabulucuk kurumunun daha da yaygınlaşması için benzeri çalışmalarda bulunacağız. Derneğimiz her daim adliyedeki bu merkeze destek olacak ve koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz." dedi. Arabuluculuk Merkezi ve Arabuluculuk Ön Büro Masası'nın açılışına Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ile çok sayıda hakim, savcı ve adliye personeli katıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Mahkemelerin ağır iş yürüne 'arabuluculuk sistemiyle'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER