Mahkemeden Boğaziçi Üniversitesi'yle ilgili yeni karar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 4 2022
Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni kurulan hukuk ve iletişim fakültelerine karşı açılan davada Danıştay savcısının hazırladığı görüş davacı sendika Eğitim-Sen'in savunduğu şekilde oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni açılan hukuk ve iletişim fakültelerine karşı Eğitim Sen üyelerince dava açılmıştı.
Söz konusu davada Danıştay savcısının hazırladığı görüşün, davacı sendika Eğitim-Sen'in savunduğu şekilde olduğu ifade edildi.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre Boğaziçi’ne Melih Bulu’nun rektör atanmasından kısa bir süre sonra, “kayyum rektörün” talebi üzerine 5 Şubat 2021 tarihli bir cumhurbaşkanı kararıyla hukuk ve iletişim fakülteleri açılmıştı. Bu fakültelerin kuruluşunu kanuna aykırı bulan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri çeşitli davalar açmıştı. Akademisyen davalarını üniversitede yetkili sendika olan Eğitim Sen’in açtığı dava izlemişti.
Eğitim Sen, cumhurbaşkanlığı kararıyla fakülte açılması uygulamasının anayasanın 130. maddesindeki üniversite özerkliğini ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu Danıştay’a taşımıştı. Danıştay savcısının hazırladığı görüş, sendikanın itirazıyla uyumlu yönde oldu.
Savcı, 2809 sayılı Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu’nun ek 30. maddesinde, fakülte kurma hakkının cumhurbaşkanına verilmesini, Anayasa’nın 130. maddesi ile uyumsuz buldu. Üniversite özerkliği doğrultusunda fakültelerin kanunla kurulması gerektiğine işaret edildi. Bu akademik yıl için öğrenci de kabul eden Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni, bu yasal gelişmeler üzerinden nasıl bir geleceğin beklediği belirsizleşmiş durumda. Fakülte, kurucu dekan olarak atanan Selami Kuran’ın istifasının ardından, kadrosunda hiç profesör olmadan, tek bir doçent ve bir dizi doktor öğretim üyesi ile eğitime başlamıştı.
Fakültenin dekan vekilliğini de bir fizik profesörü olan kayyum rektör Naci İnci üstlenmiş durumda
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Teknik güncelleme duyurusu2.Mehmet Akif Ersoy dosyasında kritik gelişme!3.Fatih Erbakan’dan KHK'lıların durumuna dikkat çekti: Aileleriyle birlikte milyonlar mağdur4.MHP'ye o il'deki tek belediye başkanı üzerinden operasyon mu çekiliyor?5.CHP’li Tan güvenlik zaafını açıkladı: İHA, Ankara’da ROKETSAN’a çok yakında düşürüldü
6.Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlığını paylaştı diye...7.Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!8.Flaş kulis: Yandaş medya Fidan'a kapıları kapattı; Bilal Erdoğan, Erdoğan sonrasına hazırlanıyor9.AKP iktidarı uluslararası hukuku tanımıyor: Nefret operasyonlarında 19 gözaltı kararı10.Adliyedeki büyük soygunda sıcak gelişme!

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







