Artvin'de Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde madene karşı direnişin 128. gününde Artvin Muhtarlar Derneği nöbeti devraldı. 21 Haziran Pazartesi günü başlatılan nöbet tutma eylemi 128 gündür devam ediyor.
Madencilik faaliyetlerine karşı çevrecilerin ve yöre sakinlerinin nöbet tutma eylemleri sürüyor. Maden firmasının Cerattepe bölgesinde çalışmalarına başlamaması için Cerattepe yaylasını giriş bölümünde kendi imkanları ile yaptıkları barakada gece-gündüz nöbet tutan maden karşıtları, her gün nöbeti bir başka direnişçi grup alıyor. Nöbet defterine bağlı olarak devam eden nöbetlerde siyasi partiler, sendikalar, mahalle sakinleri, köyler, site sakinleri, esnaflar, iş adamları Cerattepeye çıkarak nöbetlerini devralıyor.
Önceki gün nöbet tutan Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencileri nöbeti Artvin Muhtarlar Derneği'ne devretti. 312 köy 48 mahalle muhtarlığının bağlı olduğu muhtarlardan oluşan Artvin Muhtarlar Derneği üyeleri sabahın erken saatlerinde Cerattepe bölgesine çıkarak nöbeti devraldı. Muhtarlar Dernek Başkanı Cafer Azizağaoğlu yaptığı açıklamada, "Artvin Muhtarlar Derneği olarak mahallesi, köyü buradayız. Cerattepe'yi korumak görevi bütün Artvinliye olduğu gibi biz muhtarlarda düşüyor. Bu yeşil Artvin'i, yeşil doğayı devletin yetkililerinden, devletin ormancılarından korumak için buradayız. Madenciler buraları yakıp yıkacaklar burayı yeşil kalmayacak, doğal olarak da hayat kalmayacak onun için biz buradayız burada olmaya da devam edeceğiz." dedi.
1700 metre rakımda soğuk havaya aldırış etmeden Artvin Çarşı Mahallesi Muhtarı 76 yaşındaki Sezai Şahin de nöbeti devralan muhtarların ekibinde. 76 yaşındaki muhtar Şahin, şunları kaydetti: "Burasıyla ilgili herhangibi birşey anlatmamıza gerek yok. Şu doğayı, bu yeşilliği, ormanı görüyor musunuz? Bu doğa diyor ki bize orman idaresi sahip çıkamadı, bizi peşkeş çekiyor bize siz sahip çıkın. İkincisi Artvin'in kalbi Cerattepe ve Kafkasör'dür, bir insanda kalp durunca ölür, eğer Cerattepe'de ki doğa katledilirse, Artvin'de insanıyla ölür gider. Bunun içindir 24 yıldır mücadele ediliyor. Eğer 24 yıl önce mücadele edilmeseydi , bundan 23 sene önce maden çıkacaktı, Artvin diye bir il olmayacaktı."
Yeşil Artvin Denek Başkanı Nur Neşe Karahan Artvin'de 20 seneden fazla süren bir maden mücadelesi olduğunu, 21 Haziran'dan beride yani, 128 gündür de Artvin halkı burada nöbet tutttuğunu belirttiği konuşmasında, şu ifadeleri kullandı: "Şirket buradan çekilinceye kadar, bu iş halloluncaya kadar, Artvin halkı nöbet tutmaya devam edecek. Bugün muhtarlar nöbette, sırayla esnafımız, iş adamlarımız, gönüllü olarak herkes nöbet için buraya çıkıyor. Havaların soğumasıyla kış hazırlığına başladık. İş adamlarımızın yeni barakamızı yaptılar, ısınmak için istihsalcılarımız odun yardımında bulundu. Herkes kendi alanında yapması gerekeni yapıyor aslında Artvin halkı bütün olarak görev bölümü içerisinde Artvin'in yaşamsal ve haklı mücadelesidir. Mücadelemiz bilimsel olarak ve mahkeme kararlarıyla da ispatlanmıştır, geri adım atmamız mümkün değildir." En önemli karar da Artvin'in yaşamsal kararı olduğunu belirten Karahan, "Başka bir kararı da olamaz Artvin halkının kendi idam fermanını veremeyeceği için buradaki yaşamsal kararı Artvin halkı zaten vermiştir. Ama tabi ki biz hukuksal yolları sonuna kadar kullanacağız." dedi.
Nöbeti devralan muhtarlar daha sonra ısınmak için sobayı yakıp çay demledi. Daha sonra ise sazlı-sözlü nöbet tutma eylemi devam etti. CİHAN