Madencilik sektöründe üniversite-sanayi işbirliği, yüksek katma değerli teknolojik üretimin kapılarını aralayacak. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Ege Maden İhracatçıları Birliği işbirliğiyle düzenlenen "Gözenekli ve Toz Malzemeler Sempozyumu 2015 (PPM 2015)", üniversite ile madencilik sanayisini biraraya getirdi.
Çeşme ilçesindeki Ilıca Otel'de düzenlenen sempozyumun amacının inşaat, ses ve ısı yalıtımı, kaplama, seramik, dolum, paketleme, depolama, arıtma, metalurji, tekstil, ilaç, hijyen, savunma, havacılık ve diğer uygulamalarda yaygın olarak kullanılan gözenekli ve toz malzemelerin karakterizasyonu, manipülasyonu, üretimi ve kullanımının temel yönleri üzerinde, akademi ile sanayi arasında bilimsel ve teknolojik tartışmalara ve fikir alışverişine uygun bir ortam sağlamak olduğunu kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Telek, 50 ülkeden 700'den fazla uzmanın biraraya geldiği etkinliğin, Türk madencilik sektörünün ufkunu açacağını söyledi.
Sempozyumun, Türk madencilik sektörü açısından dünyadaki yeni teknolojileri görmek, mikron düzeyde malzemeleri imal etmek, mikron altı nano teknolojileri öğrenmek ve takip etmek açısından son derece faydalı olduğuna işaret eden Telek, "Türk madenlerinin yüksek katma değerli ürünler üretebilmesi için bu toplantılar büyük fırsatlar sunuluyor. Dünya genelinde bu sektörde en başarılı isimler deneyimlerini paylaşıyor. EMİB olarak, katma değerli ürün üretimi temasına büyük önem veriyoruz. 2015'ten sonra dünya madenciliği, tamamen mikron ve nano teknolojiye yoğunlaşacak. Bu teknolojileri yakaladığımızda, hem ürünler çok değerlenecek hem de ihracatımız kat kat artacak. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 8 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmamız kolaylaşacak." şeklinde konuştu. Bu arada yüksek katma değerli ürün üretimi için bir çalıştay düzenleneceği belirtildi.Madencilik-sektoru-nano-teknolojiyle-yuksek-katma-degerli-uretime-ulasacak-1890933.htm'> CİHAN