Maden sektöründe 'kiralık işçilik' olmaz

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Şubat 29 2016
Zonguldak'ta vatandaşlar, kiralık işçilik olarak bilinen kanun tasarısının geri çekilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi.
Zonguldak'ta vatandaşlar, kiralık işçilik olarak bilinen kanun tasarısının geri çekilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi.

Başbakanlık tarafından TBMM'ye sevk edilen ve kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak tanımlanan 'İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile yapılmak istenen düzenlemeler, birçok işçi için tehdit niteliği taşıyor. Bu düzenlemenin kanunlaşması halinde 10 milyon çalışana 'kiralık işçilik' yolu açılacak. Ayrıca işçiye ayrım yasallaşacak, işveren işçiyi istediği gibi çalıştırabilecek, işçiler taşeronluğu bile arar hale gelecek.

Hükümetin çalışma dünyasını daha da zora sokacak düzenlemeyi geri çekmesi için Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanlığı'nca Zonguldak Şehitler Anıtı Meydanı'nda imza kampanyası başlatıldı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türk-iş Başkanlar Kurulu'nun almış olduğu eylem kararı gereği esnek çalışmaymış, saatli çalışmaymış, biz bunlara karşı imza kampanyası düzenledik. 81 ilde imza kampanyası başlatıldı. 4 Mart Cuma günü bu imzalar toplanıp Türk-İş Temsilcileriyle beraber Ak Parti bürolarına teslim edilecek. Sonra tekrar bunun üzerinde durup bu kanunun geri çekilmesi yönünde başkanlar kurulu olarak değerlendirme yapacağız. Bu konuda olumlu kararlar alıp aleyhimize olacak adımlardan geri adım atılmasını istiyoruz. Bütün vatandaşları bu imza kampanyamıza destek vermeye davet ediyoruz." dedi.

Kiralık işçiliğin hayata geçirilmesinin taşeronlaşmayı aratacağını dile getiren Demirci, şunları kaydetti: "Bu imza kampanyasından sonuç alınamazsa Türk-İş olarak başka türlü eylemler gerçekleştirileceğiz. İleri ki günler de onu da açıklarız. Kiralık işçilik, taşeronlaşmadan daha kötü de olabilir. Biz kesinlikle taşeronlaşmaya karşıyız. Taşeronlaşmaya karşıyken, kiralık işçilik hiç iyi olmaz. Orada denetlemeler de iyi olmaz. Bir iki kişi göndereceksiniz denetlemeye, bu iş nasıl olacak? Sıkıntılı bir dönem"

Demirci, 'Madencilik sektörü açısından riskli olur mu' sorusuna

Bu haberler de ilginizi çekebilir