Madagaskar Parlamentosu'nun Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina'ya güvenoyunu geri çekmesi ile başlayan siyasi krize çözüm aranıyor. Madagaskar Parlamentosu'nda Mayıs ayı sonunda yapılan oylamada, 151 milletvekillinden 121 milletvekili güvenoyunun çekilmesine 'evet' ve dört milletvekili 'hayır' oyu kullanmıştı.
Rajaonarimampianina'nın güven oyunun geri çekilmesinin en büyük sebebi olarak birçok kez anayasayı ihlal ettiği iddiası gösterildi. Devlet Başkanı, Başbakan Roger Kolo'yu görevden alarak yerine işadamı Jean Ravelonarivo'yu atamak ve yüksek adalet mahkemesinin kurulmasını geçiştirmekle eleştiriliyor.
Milletvekillerini yolsuzluk yapmakla suçlayan Madagaskar Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina, parlamentonun kararının uygun koşullarda alınmadığını öne sürerek, "Oylama şeffaf, yasalara ve prosedürlere uygun bir ortamda düzenlenmedi" iddiasında bulundu.
GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRME EMRİ VEREN ESKİ DEVLET BAŞKANI ARABULUCU
Siyasi tansiyonun iyice tırmandığı ülkede eski Devlet Başkanı Marc Ravalomanana, arabulucu olmayı teklif etti. Ravalomanana gazetecilere Parlamento ile Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina arasında yaşanan güven oyu krizine karşı parlamento yetkilileriyle görüştüğünü, izin verildiği taktirde arabulucuk rolü üstlenebileceğini belirtmişti.
Eski Devlet Başkanı Ravalomanana'nın arabuluculukta nasıl bir rol alacağı ve tarafların teklifi kabul edip etmeyeceği merak konusu. Ravalomanana, 2009 yılında görevi sırasında Başkanlık Sarayı önünde gösteri yapanlara karşı güvenlik güçlerine 30'a yakın kişinin öldürülmesi emrini vermekten ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
Eski Devlet Başkanı, 17 Mart 2009'da düzenlenen askeri darbe sonrası ülkeyi terk etmiş ve Ekim'de 5 yıldır sürgünde olduğu Güney Afrika'dan ülkesine dönmüştü. Döndükten sonra evinin önünde yaptığı açıklama nedeniyle güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak ev hapsine mahkum edilmiş ve iki ay önce serbest bırakılmıştı.
Alınan güven oyunun geri çekilmesi kararının Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiği açıklandı. CİHAN