LYS'ye son 1 ay

Üniversite sınavına girecek lise son sınıfı öğrencileri ve mezunlar için son bir ay. Peki, kalan sürede hangi derse nasıl çalışmalılar? Neye ne kadar zaman ayırmalılar? Sınavda ne tarz sorular gelebilir?

LYS'de sona yaklaştı

Video: Arşiv

Üniversite imtihanın ikinci ayağı Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) yaklaşık bir ay kaldı.

1 milyon 600 bin aday 18 Haziran’da başlayacak imtihan için son dönemece girdi. 

Bazı öğrenciler, şimdilerde sınava daha iyi hazırlanmak için rapor peşinde koşturup, kendilerini adeta hayattan izole ediyor. 

Bir kısım öğrenciler ise bahar havasına kendini iyice kaptırmış. 

Hâlbuki sınava hayatı ıskalamadan da hazırlanmak mümkün. 

Son bir ayda yapılacak verimli çalışmalar, sınav günü özgüvenin yüksek olmasını sağlıyor. 

Sınav esnasında işe yarayabilecek taktik bilgiler, çözülecek denemelerle alışkanlığa dönüşebilir. 

Her derse ait soruların kendince çözüm metotları olduğunu unutmamak gerekiyor. Peki hangi derste, nelere dikkat etmeli?

LYS -1 (Matematik, Geometri)

LYS Matematik sorularının yarıya yakını 12. sınıf konularından hazırlanıyor. Bu sınavda başarılı olmak için temel işlemlere hâkim olmak gerekiyor. LYS’de limit, türev ve integral sorularının bu sene de ağırlığını hissetmesi bekleniyor. Öğrencilerin önceki senelerde çıkan soruları yeniden çözmelerinde azami fayda var. Geometride esas olan ezbercilik değil, yorum gücüne sahip olmaktır. Geometri sorularını çözebilmek için matematik dersine ait köklü sayılar, rasyonel sayılar, birinci dereceden bir ve iki bilinmeyenli denklem çözümlerini iyi bilmek gerekiyor. Konu sırası takip edilerek ilerlenmeli.

LYS-2 (Fizik, Kimya, Biyoloji)

Öğrencilerin en fazla zorlandığı derslerden biri fizik. Bu dersin zorluğu soruları çözerken ileri matematiksel bilgilerin gerekliliğinden kaynaklanıyor. Fizikten başarılı olmanın yolu bu noktadan geçiyor. Adayların bu dersi matematik bilgileriyle desteklemeleri gerekiyor.  Kimya sorularını rahat bir biçimde çözebilmek için öncelikle kimya ile bağlantılı terim, kavram, formül, ilke ve birimlerin anlam ve içeriklerinin iyi bilinmesi gerekiyor. LYS kimya soruları daha çok bilgi içerikli. 30 sorunun 10’u organik kimya konusundan. Yani bu konuya öğrenciler özel önem vermeli. Biyolojide neredeyse bütün konular birbiri ile bağlantılıdır. “Önce diğer dersleri bitireyim sonra biyolojiyi hallederim” stratejisi oldukça yanlış. Öğrenciler arasında yaygın olan “biyoloji sözel bir ders ezberlersem yaparım” düşüncesi doğru değil. Bu testin soruları çözülürken anahtar kelime aranmalı. Sorular çözülürken sadece bir konu düşünülmemeli, konular arasında bağıntı kurulmalı.

LYS’nin etkisi daha fazla (Faruk Ardıç Rehberlik Uzmanı)

-ÖSYM’nin başvuru kılavuzunda YGS’nin LYS’ye etki durumu yüzde 40 olarak görülüyor. Pratikte bu etki oranı yüzde 30’lara düşüyor. Bu nedenle LYS çalışmalarına ağırlık vermek gerekiyor.
 
-YGS’de daha çok kavrama yeteneği ve bilgiyi kullanma becerisi, LYS’lerde ise daha çok bilgi düzeyi ölçülüyor. Bu nedenle LYS çalışmaları YGS çalışmalarından farklı olmalıdır.
 
-Adaylar girecekleri LYS’ lere kaynaklık eden derslerle ilgili ön bilgilere sahip olmaları için düzenli ve yoğun bir çalışılmaları gerekiyor.

VELİLER ARTILARA ODAKLANSIN (Faruk Ardıç Rehberlik Uzmanı)

-Ailelerin evlatlarına karşı onların moral ve motivasyonunu düşürücü “Böyle gidersen hiçbir yeri kazanamazsın” gibi söz, tutum ve tavırlardan uzak durması gerekiyor.
 
-“Derslerine daha çok çalış, sınavın var” cümlesi öğrencilerin en nefret ettiği hatırlatmadır.
 
-Anne babalar, çocuğunun eksiklerinden ziyade artılarını görmeye çalışmalı ve ona güvendiğini samimi duyguları ile yansıtmalıdır.
 
-Bu sınavlar önemlidir ama çocuğumuz kadar değil. Sevgimizi, şefkatimizi, her zaman onun yanında olduğumuzu samimi duygularımızla gösterin.
 
-Her şeyi sınav sonucuna bağlamayın.




Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER