Lübnan Başbakanı'ndan İsrail'e çağrı: Anlaşmaya bağlı kalın, güneyden çekilin

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Kasım 27 2024
İsrail Başbakanı Mikati, İsrail'le varılan ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'e ateşkes anlaşmasına bağlı kalma ve Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilme çağrısı yaptı.
İsrail ve Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırı ve çatışmaları sonlandırmak için Lübnan ve İsrail arasında varılan ateşkes Türkiye saatiyle sabah 05.00'te yürürlüğe girerken, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Hizbullah'ın siyasi kanadından milletvekili Hassan Fadlallah, ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Gazete Duvar'da yer alan habere göre İsrail ile varılan ateşkes anlaşması sonrası açıklama yapan Mikati, "Hükümetimizin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını tüm hükümleriyle uygulama, Lübnan ordusunun ülkenin güneyindeki varlığını güçlendirme ve BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile işbirliği yapma konularındaki kararlığını teyit ediyoruz" dedi. Mikati, İsrail'e ateşkes anlaşmasına bağlı kalma, Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilme ve 1701 sayılı kararı uygulama çağrısı yaptı.

MİKATİ: İSRAİL'İN ARKASINA SAKLANDIĞI BAHANELER BOŞA ÇIKTI
Lübnan'ın güneyinde güvenlik otoritesinin Lübnan ordusu olduğunu vurgulayan Başbakan Necib Mikati, İsrail'in 'arkasına saklandığı bahanelerin boşa çıktığını' ifade etti. Mikati, dünya ülkeleri ile uluslararası kuruluşlara sorumluluklarını üstlenme çağrısında bulunarak, Lübnan'ın 'yıkılanları yeniden inşa etmek ve devlet kurumlarının güçlendirilmesi için uzun bir yolculuğa' başladığını belirtti. Lübnan ordusunun öncülüğünde devlet otoritesinin tüm ülkede hakim olması konusunda umutlu olduğunu belirten Mikati, Lübnan'ın güneyinde de silahlı kuvvetlerin varlığını güçlendireceğine vurgu yaptı.

BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini, bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç-gerecin olmasını öngörüyor. Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredey

Bu haberler de ilginizi çekebilir