Yavrulamak için Aşağı Büyük Menderes havzasına gelen leyleklerin yavruları yumurtadan çıkmaya başladı. Elektrik direkleri ve evlerin çatılarına yuva yapan leyleklerin yavruları, hızla büyümeye devam ediyorlar.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle yapılan, elektromanyetik alanların leyleklerin üremeleri ve gelişimi üzerine etkilerini araştırma çalışması devam ediyor. Çalışma kapsamında leyleklerin yuvalarında yapılan incelemede, yavruların yumurtadan çıkmaya başladığı görüldü. Çalışmalar hakkında bilgi veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "İlk yavrular, Söke'nin Avşar Mahallesi'nde bulunan yuvalarda hızla büyümeye başladı. Yeni tüylenen yavruları kızgın güneşin yakmaması için ebeveynler, kanatlarını siper etmektedir. Bugünlerde en çok merak edilen, Avşar Mahallesi'ndeki 11 yumurtalı yuva ve bu yumurtalardan kaç yavru çıkacağı. Bugüne kadar en fazla 6 yavrunun tespit edildiği yuvalarda, bu yuvadan daha fazla çıkması halinde, iki ebeveynin de olduğu düşünülürse yuvada yer sıkıntısı kaçınılmaz olacaktır." dedi.
Çöplerin gelişigüzel doğal alanlara ve dere yataklarına atılması sonucu çevre kirliliği yaşandığını, bu çöplerin kendisine yuva yapmaya çalışan leyleklerin davranışlarını da etkilediği belirten Sürücü, "Atılan saman ipi, naylon ve plastik atıklar leylekler tarafından yuvaya getirilmekte, bunun sonucunda da olumsuz durumlar meydana gelmektedir. Birçok yavrunun ayağı kopmakta, sakat kalmakta ve yaşamını yitirdiği görülmektedir. Köylerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte belediyelerin çöpleri düzenli olarak toplamasının, bu tür olumsuz durumları önleyeceğini umuyoruz." dedi. CİHAN