Fransa'da aşırı sağ parti Ulusal Cephe(FN) lideri Marine Le Pen ile partinin kurucusu babası Jean Marie Le Pen'in mal varlıkları yargıya taşındı. Mal beyanında usulsüzlük tespit edilmesi durumunda 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü ismi Marine Le Pen'e 10 yıla kadar siyaset yasağı gelebilir.
Kamusal Yaşamın Şeffaflığı Yüksek Kurulu (HATVP), aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Le Pen'lerin 2014 yılı mal beyanlarının gerçeğe uygunluğu ile ilgili ciddi şüpheler olduğunu duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada, Jean Marie ve Marine Le Pen'in ortak sahibi olduğu bazı gayrimenkullerin fiyatların düşük gösterildiğinin tespit edildiği belirtildi. Ayrıca bazı taşınır malların da Jean Marie Le Pen tarafından eksik gösterildiğine değinildi. Açıklamada şüpheli bulunan iki dosyanın mali suçlara bakan cumhuriyet savcısına teslim edildiği aktarıldı.
FRANSIZ MEDYASI: MİLYONLARCA EURO BEYAN EDİLMEDİ
Fransız Europe 1 radyosu da her iki siyasetçinin mal varlıklarının yüzde 60'ını beyan etmediğini iddia etti. Partinin kurucusu Jean Marie Le Pen'in İsviçre bankalarında bulunan parasını ve yine Le Pen'lerin Montretout ve Rueil Malmaison'daki ortak gayrimenkullerinin mal beyanına yansımadığı savunuldu. 87 yaşındaki baba Le Pen'in mal varlığına 1 milyon Euro'dan daha fazla bir tutarın yansımadığı öne sürüldü. FN'in lideri Marine Le Pen'in de yine yüzbinlerce Euro'luk bir tutarı beyan etmediği iddia edildi.
Yargıya taşınan Le Pen'lerin mal varlıklarında bir suç unsuru tespit edilmesi durumunda her iki siyasetçiyi de ağır cezalar bekliyor. Mal beyanında usulsüzlük olması durumunda Le Pen'lere 3 yıla kadar hapis ile 45 bin euroya kadar da para cezası verilebilecek. Ayrıca cezalar arasında 10 yıla kadar siyaset yasağı da yer alırken, böyle bir ceza ile karşı karşıya kalması durumunda 2017 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Marine Le Pen'in siyasi keriyerinin tehlikeye düşebileceği yorumları yapılıyor.
LE PEN: SİSTEMATİK VE ÇİRKİN BİR İRADEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Karara sert tepki gösteren Marine Le Pen ise HATVP'nin gücünü kötüye kullandığını geekçesiyle Anayasa Konseyi nezdinde karara itiraz edeceklerini duyurdu. Bir kez daha kendilerine yönelik sistematik ve çirkin bir iradeyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. FN'in kurucusu Jean Marie Le Pen de kararı, 'hükümet ve bürokrasinin rakiplerine yönelik tacizi' olarak nitelendirdi.
HATVP daha önce birçok kez Jean Marie Le Pen'a yargı sürecinin başlatılabileceği yönünde uyarı yapıldığını kaydetti. Kurulun amacının, siyasetçilerin bulundukları konumları kullanarak usulsüz zenginleşmelerini kontrol etmek olduğu hatırlatıldı.
Fransa'da siyasetçilerin mal varlıklarını deklare zorunluluğu, eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac'ın İsviçre bankalarındaki hesabını sakladığının ortaya çıkmasından sonra mecburi hale getirilmişti. Siyasetçilerin mal varlıklarının kontrolü 2013 yılında kurulan Kamusal Yaşamın Şeffaflığı Yüksek Kurulu tarafından sağlanırken şu ana kadar 13 siyasetçinin dosyası yargıya taşındı. CİHAN