ABD'nin başkenti Washington'da Biden'la görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Rusya'yı caydırmak için bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi, ancak projeyi engelleme ifadesini vurgulamaktan özenle kaçındı.
Aslında ABD projeye uzun zamandır karşı çıkıyordu. Bunun en önemli ABD'nin proje nedeniyle hem Rusya'nın hem de Almanya'nın Avrupa'daki konumunu fazlasıyla güçlendirmesinden endişe ediyor olması.
ABD’nin önceliğinin Avrupa Birliği’nin enerji güvenliği ve doğal gaz arzının çeşitlendirilmesi mi, yoksa Doğu Avrupa’nın kontrolü için ABD ve Almanya arasında yaşanan örtülü mücadele mi olduğu uzun süre tartışıldı.
Avrupa kıtasında 2006-2009 yılları arasında Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunlar nedeniyle yaşanan doğal gaz kesintisinin bir daha olmaması için başlayan proje Ukrayna ile Rusya arasındaki yeni krizin müzakere kozlarından biri haline geldi.
Kuzey Akım Projesiyle ilgili merak edilen sorular:
Kuzey Akım 2 nedir?
Ancak projenin Polonya ve Ukrayna'yı pas geçmesi nedeniyle bu iki ülke transit gelirleri azalacağından projeye itiraz ediyor.
Bir önceki Kuzey Akım 1 boru hattının bir yıllık 110 milyar metreküpe varan kapasitesini ikiye katlaması beklenen boru hattı tamamlandı ve gazla dolduruldu ancak henüz faaliyete geçmedi. Proje ruhsat alabilmek için Almanya'daki doğal gaz düzenleme kurumunun ve Avrupa Komisyonu'nun onayını bekliyor.
Rusya Kuzey Akım 2 projesini neden istiyor?
Avrupa Kuzey Akım 2'den ne bekliyor?
Ukrayna ile Rusya arasındaki fiyatlandırma ve ödeme anlaşmazlığı yüzünden 2006'dan 2009'a kadar yaşanan doğal gaz kesintisi Avrupa'yı zor durumda bırakmıştı.
Avrupa güvenilir ve ucuz enerji arayışında. Bu nedenle Kuzey Akım 2'nin Rusya'nın siyasi baskısı altında kalan Ukrayna'daki eskiyen sistemine alternatif sunabileceği düşünülüyor. Ayrıca Ukrayna ve Polonya'nın bu hatta devre dışı kalmasının transit ücretlerin azalmasıyla doğal gaz fiyatının ucuzlamasına olanak sağlaması bekleniyor.
Avrupa Kuzey Akım 2 il içinde bulunduğu doğal gaz sıkıntısına çözüm bulabilir mi?
Öte yandan bu soruna çözüm olarak Gazprom'un isterse mevcut boru hatlarına daha fazla gaz pompalayabileceği belirtiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sıkıntının Kuzey Akım 2 projesine olan ihtiyacı gözler önüne serdiğini belirterek onay sürecinin hızlandırılmasını istiyor.
Avrupalı müşterileri ile uzun vadeli sözleşmelerinin gereğini yerine getiren Rusya kısa vadeli satışlar yapmaktan geri duruyor. Rusya ayrıca Avrupa'daki yer altı depolarını da doldurma vaadini yerine getirmedi.
Rusya doğal gazın patronu mu?
Karşılıklı bağımlılık nedeniyle Rusya'nın Ukrayna krizi tırmansa bile Avrupa'nın gazını kesmeyeceği düşünülüyor. Rus yetkililer de böyle bir niyetleri olmadığının altını çiziyor.
Biden Kuzey Akım 2'yi nasıl engelleyebilir?
Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker ve ağır silah yığarak ülkeyi işgal edeceği kaygısı yaratması üzerine başlayan gerilimde Biden yönetimi, Rusya'yı caydırmak adına bir saldırı halinde Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınacağı tehdidinde bulundu.
Biden'ın bu tehdidi hayata geçirebilmesi için öncelikle Kuzey Akım 2 boru hattıyla ilgisi olan şirket ve bireyleri ağır mali yaptırımlarla hedef alabilir. Bu şekilde bankaları ve iş dünyasını tedirgin ederek boru hattının faaliyete geçmesinin önüne geçebilir.
ABD ve Almanya bu konuda birlikte hareket edebilir mi?
ABD Kongresinde dengeler ne yönde?
Temsilcilerin bir kısmı projenin hemen durdurulmasını isterken, bir diğer kesim projenin caydırıcı gücü kullanılarak Rusya'nın saldırması halinde askıya alınmasından yana.
Almanya ise projenin faaliyete geçmesi için yürütülen onay sürecinin tamamen siyasetten bağımsız ve hukuki bir süreç olduğunu vurguluyor.
Bu da Rusya'nın saldırısı durumunda elinde nasıl bir karşı mekanizma olduğuna dair soru işaretleri oluşturuyor. Avrupa'da Rusya'ya karşı yaptırımlar Ukrayna'nın Rusya tarafından 2014 yılındaki ilhakından bu yana uygulanıyor.