Üretim ve iş hacmi ile dünyanın 5 büyüğü arasında yer alan Türk kuyumculuk ve altın sektörü, sıkıştığı 3'lü kıskaç nedeniyle önümüzdeki günlerde kepenk kapatmaya hazırlanıyor.
Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre Türkiye'de büyük bir tasarruf aracı olarak görülen ve ihracatla birlikte 12 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan sektörün, taksit yasağı, altın kredisi hacmindeki düşüş ve azalan alım gücü ile geçen yıl iç pazardaki perakende satışları yüzde 60 küçüldü. Sektör temsilcileri, yakında kepenk kapatmaların yaşanacağına dikkat çekti.
TAKSİT YASAĞI VURDU
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, bu hafta İstanbul'da düzenlenecek olan Mücevher Fuarı öncesinde yaptığı değerlendirmede, bu alanda faaliyet gösteren perakendecinin iç pazarda ürün satmaya korkar hale geldiğini söyledi. Eskiden gelirinin yüzde 10'unu hem tasarruf hem de tüketim amaçlı altına yatıran ve taksitli alışveriş yapan vatandaşın artık böyle bir bütçesinin olmadığını kaydeden Kamar, “Perakendede sektörün ortalama sepet harcaması 700-800 TL'ye düşmüş durumda. İç pazar dolar bazında yüzde 60 daraldı. Ağustosta getirilen düzenlemeyle 4 taksitin kaldırılması altın satışlarını vurdu. İç piyasada büyük ihtimalle mağaza kapanması olur. Taksit sayısını öldürdüler, Anadolu'da esnaf kredi alamıyor. Türk kuyumculuğunu 4 taksit kurtarır” diye konuştu.