Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Bugün itibariyle dershane adı altında bir faaliyet olmayacak." dedi. Kurtulmuş, "Ama bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili de kapı açık bırakılacaktır." diye ekledi. Kurtulmuş, bundan sonra da özel okul için müracaatın devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim kararı almasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan geçici hükümet ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü olarak görevlendirilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bir basın toplantısı düzenledi.
Kurtulmuş, konuşmasının başında bu hükümetin dört temel özelliği olduğunu söyledi. Kurtulmuş bu dört özelliği "Anayasanın 114. ve 116. maddelerine göre kurulmuş olması, Anayasal bir zorunluluktan dolayı kurulmuş olması, toplumun geniş kesimlerini farklı toplum kesimlerinden temsilcilerle birlikte yüksek bir temsile sahip olması ve bu ülkeyi suhuletle seçime götürme görevli olması" olarak açıkladı.
HOPA'DA ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANACAK
Bakanlar Kurulu'nda Artvin-Hopa'da meydana gelen sel ve heyelan felaketlerinin görüşüldüğünü belirten Kurtulmuş, felaketzedelerin zararlarının karşılanacağını kaydetti: "Bin 600 afetzedenin 50,7 milyon dolarlık zarar tespiti bugüne kadar yapıldı. Zarar tespitleri 4 Eylül'e kadar yapılacak ve bu insanlarımızın mağduriyetleri giderilmeye devam edilecektir." dedi.
Bu süre içerisinde afetten sonra orta vadede yapılması gereken seri bir şekilde yapılması gereken işlerin olduğunun görüldüğünü kaydeden Kurtulmuş, "Bunlardan bir tanesi artan yağışlar, iklim değişiklikleri devam ettiği sürece daha fazla problem olmaya devam edecek. Özellikle Doğu Karadeniz'de sel ve heyelan riskinin arttığını, yapılaşmadan dere ıslahlarından ve köprülerin neden olduğu bir takım olumsuz etkilerden hep beraber bahsettik ve bunları tespit ettik. Hemen orta vadede, bu anlamda hem deprem ve heyelan ve sel risklerinin bütün Türkiye genelinde yeniden güncellenmesi hem de Doğu Karadeniz bölgemizdeki sel ve heyelan risklerinin güncelleneceği adımların atılması hedefimiz içerisindedir. Dere ıslahı ve köprülerin gözden geçirilmesi ile ilgili de Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında kurumlar arasında bir koordinasyon sağlanacak ve bu orta vadede hemen giderilmeye çalışılacaktır." diye konuştu.
BANKA BORÇLARI ÖTELENECEK
Kurtulmuş, "Bu felaket bölgesindeki vatandaşlarımızla ilgili olarak çiftçilerimizin uğradığı zararlar da karşılanacaktır. Bunlar da tespit edilip zararları giderilmeye çalışılacaktır. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın banka, kamu bankalarına olan borçları ve SSK'ya olan borçları ötelenecek, ertelenecektir." dedi.
37 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK
Bakanlar Kurulunda ele aldıkları ikinci konunun Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili gelişmeler olduğunu söyleyen Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Eylül ayı içerisinde 37 bin yeni öğretmen ataması yapılacak ve ihtiyaç duyulan alanlarda genç öğretmen arkadaşlarımızdan öğretmenler görevlerine başlayacaklardır." dedi.
DERSHANE ADI ALTINDA FAALİYET OLMAYACAK
Kurtulmuş, ele alınan ikinci bir konunun ise dershaneler konusu olduğunu söyledi: "Bugün itibariyle dershane adı altında bir faaliyet olmayacak. Ama bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili de kapı açık bırakılacaktır. Türkiye'de aslında dershane meselesini zorunlu hale getiren eğitim sisteminin yapısıdır. SBS'nin zaman içerisinde dönüştürülerek kaldırılması ve TEOG'la birlikte gelişen süreç, aslında artık dershanelere çok ihtiyaç duyulmayan bir süreci ortaya koydu. Bu çerçevede kimseyi mağdur etmeksizin, kamuoyundaki bir takım sözlere rağmen, kimseyi mağdur etmeden, dershane sahipleri, öğrencileri ve velileri hiçbirini mağdur etmeden bu dönüşümün gerçekleştirilmesi için gerekli kriterler ortaya konuldu ve gerekli uygulamalar yapıldı. Bu çerçevede 2 bin 415 dershane dönüşüm programına müracaat etti. 2 bin 235 tanesi programa alındı, 1401 tanesi de dershanelikten özel okul ruhsatı aldılar. Bu çerçevede bundan sonra da özel okul için müracaat edeceklerin müracaatı devam edecek."
DERSLİK SAYISI YETMİYOR, AÇIK HAYIRSEVERLERLE KAPATILACAK
Eğitimle ilgili ele alınan bir diğer konunun derslik sayısının artırılması olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı, "Artan nüfusumuza bu derslik sayısı yetmiyor. Derslik açığı olduğu bir aşikar. Bununla ilgili bu açığı kapatmak için hayırseverlerimizin de devreye gireceği yeni bir programın üzerinde durduk. Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, herkesin bir okul yapmaya gücü yetmez, ama belli oranlarda okullar katkıda bulunacakların isimlerinin, annelerinin, babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi, hatta maalesef artan terör dolayısıyla artan şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak okullara şehitlerimizin adının bu okullara verilmesini hep beraber Bakanlar Kurulu benimsemiş bulunuyoruz." diye konuştu.
Bakanlar Kurulu'nda ayrıca 2016 bütçe süreciyle ilgili detaylı bir görüşmeyi yaptıklarını belirten Hükümet Sözcüsü, "Bu süre içerisinde hiçbir aksama olmadan, bütçeyle ilgili bütün hazırlıklar zamanında yerine getirilerek 17 Ekim'e kadar Merkezi Yönetim Bütçesi TBMM'ye gönderilecektir. Üç temel metnin hazırlanması, bu hazırlıkların da da bir bütün içerisinde ele alınması perspektifini benimsedik." dedi.
OTOYOLLAR ÜCRETSİZ, EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE
Kurtulmuş, ardından Bakanlar Kurulu'nun aldığı iki kararı paylaştı. Otoyol ve köprülerin bayramda ücretsiz olacağını bildiren Kurtulmuş, emekli maaşlarının da Kurban Bayramı'ndan önce verileceğini kaydetti.
Kurtulmuş, şöyle konuştu: "23 Eylül Çarşamba günü saat 00.00'dan 28 Eylül Pazartesi 07.00'ye kadar bütün otoyolların, boğaz köprülerinin ücretsiz olması, ayrıca belediyeler tarafından toplu taşıma araçlarının ücretsiz ya da indirimli olarak kullanılmasıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararnamemizi imzalamış olduk. Kurban Bayramı tatili öncesinde BAĞ-KUR, SSK, işçi ve tarım emeklilerinin ve 4C'lilerin alacakları maaşları ücretleri bayramdan önce 17-23'ü arasındaki süre içerisinde ödemeler yapılacak."
BAKANLAR KURULU 15 GÜNDE BİR TOPLANACAK
Bugünkü ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından rutin olarak 15 günde bir toplantı yapmayı planlandıklarını belirten Kurtulmuş, "Ama acil durumlar olduğu takdirde her zaman toplanabilir." diye ekledi. CİHAN