Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, ünlü Bursa bıçaklarını üreten ustalar, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz mesai harcıyor. İthal bıçak ve toplu kurban kesimlerinden dolayı eski bayramları mumla arayan bıçakçılar, yine de en az yüzde 50 oranında artan işlerin mutluluğunu yaşıyor. Yurt içinden gelen talebi yetiştirmek için yoğun mesai harcayan bıçakçılar, bayram bereketi yaşıyor.
Dünyaca ünlü 700 yıllık bir tarihe sahip Bursa bıçakları, Kurban Bayramı öncesi büyük ilgi görüyor. Başta yurt içi olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine de bıçak üreten Bursalı bıçakçılar, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz mesai yapıyor. Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen, Bursa bıçağının dünyaca meşhur olduğuna dikkat çekerken, "Kurban bayramı dolayısıyla çalışmalarımız çok yoğunlaştı. Fakat eski kurbanların havası yok. Biraz ithal bıçakların yaptığı etki, birazda kurbanların toplu yerlerde kesilmesi. Eskiden herkes bir bıçak alır evinde keserdi kurbanını. Şimdi onların etkisi var. Ayrıca bu sene de et fiyatları bayağı yükseldi ve kurban fiyatları da haliyle artacak. En küçük kurban bin liradan bahsediliyor. Ayrıca şu anki istikrarsızlık nedeniyle biz ürünlerimizi Euro bazında alıyoruz. Kilosunu 5,5 Euro civarında. Biz kurbana hazırlanırken 2.8 gibi Euro'yu baz almıştık, şu anda 3.300 gibi. Kilo bazında 500 lira gibi bir açığımız var bayağı zorlanıyoruz." dedi.
Son yıllarda Bursa bıçağını dünya çapına taşımak için kooperatif kurma çalışmaları olduğunun altını çizen Mülazım Gülşen, "Bizim şu anda yaptığımız imalat normal şartlardan en az yüzde 50 artmıştır. Mesai yapılıyor, gece gündüz çalışılıyor. Kurban öncesi normal kapasitemiz totalde 500 bin ise şimdi 1 milyon olmuştur. 5-10 kişilik bir atölye haftada 2 bin tane bıçak çıkarırken, şimdi 5 - 6 bin taneye çıkmıştır. Önümüzdeki hafta hazırlıklar biter ve satışlar başlar. Satışlar ise Arife gününe kadar devam eder. Ayrıca Bursa bıçağı denince Türkiye'den yurt dışına kadar herkes Bursa bıçağını bilir. Bizim markalaşmış durumumuz var ve bizde bin bir çeşidimiz var. Kasap çeşidinin 40-50 çeşidi vardır." diye konuştu.
Türkiye'nin hemen her yerine bıçak gönderdiklerini anlatan Gülşen, "Türkiye dışında Balkan ülkelerine, Rusya, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Amerika'ya mal yapan üyelerimiz var. Takriben geçen sene 2.5 milyon civarında bir bıçak adeti ihracatı yapılmıştır." şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı'na yönelik bıçak siparişi aldıklarını ve yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Mülazım Gülşen, şunları aktardı: "Fiyat olarak bizde toptan ortalama küçük boy kasap bıçağı 15 liradan başlayıp 25 liraya kadar gidiyor. Vatandaşın eline geçecek iyi bir bıçak ise 30 liradan aşağı geçmez. 10 liraya da bıçak bulabilirler ama iyi bir bıçağı 30-40 liradan aşağı alamazlar."
Bıçağın yanında çengel, satır ve masatı ile birlikte Kurban kesecek bir vatandaşın ortalama 100 lirayı ayırması gerektiğini anlatan Gülşen, vatandaşa şu tavsiyelerde bulundu: "Bıçağı bıçakçıdan alsınlar ve bildik markaları alsınlar. Çarşı pazardan Çin malı, 3 tane 10 lira, 5 tane 10 lira falan. Yazık, 5 lirada olsa, 10 lirada olsa o 10 lirayı kazanmak için bir emek sarf ediyor insan ve ondan sonra gidip onu çöpe atıyorsun."
İŞLERİMİZ İKİ ÜÇ KATI ARTTI
E Tüfek ve Bıçak firma sahibi İhsan Balkan ise, kurban bayramına hazır olduklarını belirterek, "Bıçaklarımız ve satırlarımızla vatandaşın hizmetindeyiz. İşlerimiz şu anda artmış vaziyette. Kurbana doğru yaklaştıkça vatandaşlar daha çok gelmeye başlar, bıçaklarını biletirler, yeni bıçak alırlar." dedi.
Bıçakçıların kurban bayramını beklediklerini anlatan Balkan, şunları söyledi: "Çok artış oluyor şimdi. En az 2-3 katı artış olur. Kurbandan sonra tekrar normale döner. Normal günlerde 50 lira, 100 lira satış yaparsak şimdi 300 lira satış yapıyoruz. Türkiye'nin her tarafına isteğe göre bıçak üretip satıyoruz." CİHAN