İslam tarihi kaynaklarına göre, isimleri bilinen 10 bine yakın
sahabenin bulunduğunu belirten Siyer
Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı
Muhammed Emin Yıldırım bu sahabelerden bininin Anadolu'ya geldiğini söyledi. Yıldırım şöyle devam etti: "Bunlardan 5 binin hayatlarına dair bilgileri biliyoruz. Peygamber
Efendimiz, İstanbul'u sahabeye
hedef olarak gösteriyor. Hz. Osman döneminden itibaren sahabe ordularının İstanbul'a geldiğini biliyoruz. Bu kadar
erken dönemde bu topraklar sahabenin o mücadelesiyle tanışıyorlar."
Diyarbakır'da 541 sahabe var
Projenin
hazırlık sürecinde sahabelerin var olan kabirlerin gerçek olup olmadığını da araştırdıklarını bildiren Yıldırım, "İstanbul'da 27 tane 'sahabe kabri' diye isimlendirilen yer bulunuyor. Tarihi kaynaklarımıza göre, bunlardan sadece 2 tanesi doğrudur. 25 tanesi makamdır." dedi. Yıldırım, "Mesela; Siirt'te
Abdurrahman bin Avf'ın kabrinin olduğu söyleniyor. Tarihi kaynaklarımız ise bunun tam aksini söylüyor. Orada böyle bir kabir yok.
Medine'de yaşamış, Medine'de
vefat etmiştir.
Hazreti Ömer devrinde
Urfa ve Diyarbakır'ın fethedildiğini biliyoruz.
Mekke, Medine ve Şam dışında en fazla sahabenin olduğu yerlerden biri Diyarbakır'dır. Şehirde 541 sahabe bulunmuştur." ifadelerini kullandı.
Hazırlıkları 1,5 yıl süren proje kapsamında 81 ilde ve Lefkoşa'da iz bırakan 82 sahabenin hayatını anlatacaklarını belirten Yıldırım, "Türbeleri ve kabirleri olan yerlerde de bazı araştırmalar yapacağız. Her ilde, bir şekilde orayla bir bağı olan sahabeleri anlatacağız." Lefkoşa'da anlatacakları Ümmü Haram'ın Kıbrıs'ın manevi fatihi olduğunu ve 86 yaşında katıldığı seferde şehit düştüğünü kaydeden Yıldırım, "İstanbul'da Ebu Eyyüp-el Ensari neyse, Ümmü Haram odur aslında." dedi.