Türkiye’de 2012 yılı içerisinde toplam 480 milyondan fazla yeni kitabın yayınlandığını söyleyen Hayat Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Bayrak, 187 milyon ücretsiz dağıtılan ders kitabı dışında 293 milyon kültür kitabı için ülkemizde yılda minimum 900 milyon liralık bir kitap pazarının olduğunu, bunun %60’ı kadar da yani en az 500 milyon liralık da malesef korsan kitaplara gittiğinin tahmin edildiğini söyledi.
İstanbul Polisi’nin geçtiğimiz günlerde Pendik'te bir depoya yönelik gerçekleştirdiği ve piyasa değeri yaklaşık 1 milyon lirayı bulan 50 bin adet korsan kitabın ele geçirildiği son yılların en büyük korsan kitap operasyonun ardından bir açıklama yapan Hayat Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Bayrak, “Korsan yayıncılık Türkiye’de yayıncılık sektörünün üzerindeki en büyük karabuluttur.” dedi.
Türkiye’deki yayıncılar korsan kitap basımı ve satışıyla uzun süredir mücadele ediyor. Türkiye’nin öncü yayınevlerinden biri olan Hayat Yayıncılık’ın verdiği bilgiye göre; Ülkemizde 4 tür korsan kitap çoğaltımı ve satışı yapılıyor. Bunlar; “tıpkı basım” olarak tabir edilen kitabın bondrolsüz olarak basımı ve dağıtımı, “başka yayınevi adı altında basım” yani kitabın telif haklarına sahip olmayan ya da kiralamayan başka yayıncılar tarafından izinsiz çoğaltılması, kitabın fotokopi yoluyla çoğaltılarak satılması ya da yayılması ve kitabın internet ortamında izinsiz yayınlanması ya da paylaşılması.
“Korsan kitap yayınının Türkiye'deki mali boyutları inanılmaz ölçülerde” diyen Hayat Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Bayrak, “Türkiye’de 2012 yılında üretilen 42.626 başlık kitap, konularına göre dağılım göstermektedir. Bu kitaplar arasında ‘en çok satanlar’ arasında başı çeken ortalama 250’sinin genellikle korsan baskısı yapılıyor. Sektörün toplam büyüklüğü tahmini olarak 900 milyon lira iken korsan kitapların ise 500 milyonu buluyor.” diye konuştu.
Türkiye'deki yayınevlerinin yazarlar, çevirmenler, editörler, grafik tasarımcılar, üretim sorumluları, satış ve pazarlama sorumluları, reklam ve halkla ilişkiler sorumluları gibi kitap üretimi sırasında pek çok unsuru bir araya getirdiğini ifade eden Bayrak, “Bu unsurların her biri kitabın satış fiyatını oluşturan unsurlardır. Ayrıca, telif hakları ve KDV'yi de unutmamak gerekir. Bunun yanı sıra, her yayınevinin her kitabı çok satacak diye bir durum yok. Daha az ve çok az satan kitapların getirdiği bir maliyet ve sabit giderler vardır. Oysa korsan yayıncı, bu maliyetlerin hiç birini üzerinde taşımamaktadır.” dedi.
“Korsan basımlar, başta kitabın yazarı olmak üzere, çevirmenlere, ajanslara, yayıncılara, kitapçılara, matbaacılara, devlete ve son olarak henüz farkında olmasa da okura büyük zararlar veriyor” diyen Hayati Bayrak, “Tüm bu kesimler zaman içinde korsan basımın verdiği zararlar nedeniyle üretemez duruma geliyor. Özellikle yayınevleri, korsan kitabın yarattığı zararlar nedeniyle yeni yazarların kitaplarını basamaz duruma geliyor ve okuyucu da çağdaş Türk edebiyatı ürünlerinden yoksun kalıyor. Korsan kitabın önlenmesinde başta kitap satıcıları olmak üzere okurlara ve herkese büyük görevler düşüyor” diye konuştu.