Yıllar önce İngiltere'de burslu eğitim gördüğü sırada bir
İngiliz arkadaşının gösterdiği Doğu Karadeniz'den bir
manzara fotoğrafını
İsviçre sandığı için ''utancından'' başladığı çalışmalarında 1.500 tür fotoğraflayan araştırmacı Er
doğan Tekin,
Türkiye'nin yaban çiçeklerini dünyaya tanıttı.
Asıl görevi olan
ODTÜ Metalürji Mühendisliği Bölümü
öğretim üyeliğinden
emekli olan Prof. Dr. Tekin'in, 25 yıl süren çalışması sonucu hazırladığı ''Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri'' adlı kitabı, Türkiye
İş Bankası Kültür Yayınlarından piyasaya çıktı.
Doğa tutkunlarının bu konudaki bilgilere ulaşmasında
rehber niteliği taşıdığı bildirilen kitap, ABD ve
Kanada ortak kuruluşu olan uluslararası nitelikteki Council on Botanical and Horticultural Libraries'in (Botanik ve Bahçıvanlık Kütüphaneleri Konseyi) bilimsel kategori alanında yılın kitabı ödülüne
aday gösterildi. 2007
Nisan ayında belirlenecek ödüller, Haziran ayında Cincinatti'de yapılacak yıllık toplantıda açıklanacak.
Prof. Dr. Erdoğan Tekin, söz konusu çalışmasıyla ilgili olarak AA'ya yaptığı açıklamada, doğa merakının çocukluğunda Eczacıbaşı'nın
İzmir Kemeraltı'ndaki eczanesinde çalışan babasını ziyarete gelen Halikarnas Balıkçısıyla çıktığı turlarda başladığını belirtti.
Üniversitede mühendislik öğrenimi sırasında İngiltere'y
e devlet bursu ile gittiğinde İngiliz arkadaşlarından birisinin gösterdiği manzara resmine ''Burası İsviçre'' deyince, ''Ülkeni hiç tanımıyorsun, bu fotoğraf Doğu Karadeniz'e ait'' yanıtını alan Erdoğan Tekin, ''İşte o utançla Türkiye'yi tanıtmak için dolaşmaya karar verdim. Kitabımın başlangıcı, bu olaydı'' dedi.
-''TÜRKÇE KİTAP BULAMAYINCA...''-
Tekin, yaklaşık 25 yıl boyunca doğayı gezerek, yaban çiçeklerini fotoğrafladığını,
Türkçe olarak bulamadığı botanik kitaplarını dünyanın her yerinden getirttiğini ve bu konuda en önemli kaynaklardan birisinin ünlü botanikçilerden Prof. Davis'in ''Türkiye Florası'' adlı fotoğrafsız çalışması olduğunu kaydederek, ''Türkçe kitap bulamadığım için çok kızdım ve kendi kitabımı kendim yazmaya karar verdim'' diye konuştu.
Çalışması çerçevesinde 1.500 civarında yaban çiçeği türünü fotoğrafladığını, arşivinde 30 bine yakın slayt bulunduğunu ifade eden Tekin, bugüne kadar ülkedeki tek fotoğraflı çalışmanın bu olduğunu, kendisinden sonra bazı botanikçilerin de aynı kapsamda yayın yapmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Erdoğan Tekin, ''Ben ülkemi ve doğayı çok seviyorum. Üzerime düşen görevi yaptığıma inanıyorum. Hayatımın üçte ikisi çiçeklerle uğraşmakla geçti. Bu tutkum devam ediyor, sanırım bir 10 yıl daha götürürüm'' dedi.
Kültür ve
Turizm Bakanlığına, bu konuda çalışma yapan uzmanlarla toplanarak, Türkiye'deki 13 binden fazla yaban çiçeği türünü derleyip kitap haline getirilmesi çağrısında bulunan Tekin, bu şekilde ülkenin dünyaya tanıtımına katkı sağlanacağını bildirdi.
Erdoğan Tekin, ''Uluslararası ödülü alamasam da üzülmeyeceğim. Ama aksi olursa çok sevinç duyacağım'' dedi.