Anlaşmaya,
Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlementer Asamblesi
Parlamento Başkanları Konferansı'nın sonunda
imza konuldu.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) dair
anlaşmayı,
TBMM adına Köksal Toptan,
Azerbaycan Cumhuriyeti Milli
Meclisi adına
Oktay Esedov,
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu adına Senato Başkan Yardımcısı Mukhammet Kopeyev ve Kırgız Cumhuriyeti Meclisi adına
Meclis Başkanı Aytibay Tagayev imzaladı.
Anlaşmanın ''
İstanbul Anlaşması'' olarak adlandırıldığını ifade eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, sonraki toplantının gelecek yılın
Eylül ayında Bakü'de yapılacağını ve dünyanın neresinden olursa olsun Türk dilini konuşan ve isteyen herkesin toplantıya gözlemci olarak katılabileceğini bildirdi.
İmzaların atılmasının ardından katılımcılar, uzun süre alkış tutarken, anlaşmaya imza koyan taraflar birbirlerini kutladı.
-KONFERANSIN 2. OTURUMU-
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Parlamento Başkanları Konferansının ikinci oturumunda konuşan
TBMM Başkanı Köksal Toptan, bugün güçlü ve sarsılmaz bağlarla birbirine bağlı kardeş halklar için çok anlamlı bir günün yaşandığını ifade etti.
Toptan, aynı tarihi kültürü ve tarihi paylaşan, farklı lehçeler de olsa aynı dili konuşan kardeş ülkelerin parlamento başkanlarını buluşturan toplantıyı tarihi bir adım olarak niteledi.
TÜRKPA'nın, köklerini derin tarihi ve insani bağlardan alan kardeşliğin somut bir yansıması olacağını vurgulayan Toptan, ''Kardeşlik esasına dayalı bağlarımızı canlandırmak ilişkilerimize ve
işbirliğimize dinamizm kazandırmak halklarımız arasındaki yakınlığı güçlendirmek dünyamızın içinden geçmekte olduğu yeni tehditlerle dolu dönüşüm sürecinde hayati önem taşımaktadır'' diye konuştu.
Toptan, geniş bir coğrafyada hayat bulan Türk dünyasının aynı kökten beslenen güç ve kudret alan ulu bir çınara benzediğini dile getirerek, bu coğrafyadaki ülkeleri birbirine bağlayan en önemli ortak değerlerin başında ''dilin'' geldiğini anlattı.
Azeri, Kazak, Kırgız,
Türkmen, Özbek ya da
Oğuz, herkesin büyük Türk ailesinin mensubu olduğuna dikkati çeken Toptan, ''Ülkelerimizin zengin potansiyelinin değerlendirilmesi ve her alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi halinde, içinde yaşadığımız bin yılda küresel bir güç olarak yükseleceği de çok açıktır'' dedi.
Köksal Toptan, parlamentolar arası işbirliğinin arttırılmasının, halkların ve devletlerin arasında
dayanışma, anlayış, kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendirilmesine çok olumlu katkı sağlayacağını dile getirerek, ''Parlamenter Asamblenin kuruluşu ile birlikte kardeş halklarımız arasındaki ilişki ve işbirliğini geliştirmek bakımında tarihi bir adım atmış bulunuyoruz'' diye konuştu.
-AYTİBAY TAGAYEV
Kırgız Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Aytibay Tagayev de dünyanın buhranlı bir dönemde olduğunu,
ekonomik dalgalanmalar yaşandığını ifade ederek, bu zorlukların karşısında Türk dilini konuşan ülkelerin birlikte mücadele etmeleri gerektiğini kaydetti. Tagayev, ''Dünyadaki dalgalı
kriz durumu daha uzun süre devam edebilir. Elbette asıl öncelik Türk dünyasının işbirliği olmalıdır'' dedi.
Parlamentolar arası kurulun olumlu işler yapacağına inandığını, başarılı çalışmalarıyla ülkelerin gelişmesine katkıda bulunacağını ve genel sorunların çözümüne
destek olacağını vurgulayan Tagayev, ''Dilimiz bir, gönlümüz bir. Bizim birlikteliğimiz sadece sözlerde olmayıp damarlarımızda da mevcuttur. Bu sebeple asıl Türk halklarının birliği tarihi damarlarımızda yer almaktadır'' diye konuştu.
AA